Минуло 44 дні запеклого супротиву українського суспільства російській агресії.

Ми пережили важкі шок, страх та розгубленість. Українці увімкнули холодний розум і споруджують барикади.

Волонтерську — миттєве реагування на потреби, продумана логістика, максимальна залученість суспільства.

Психологічну — українські жінки добре опанували техніки самоконтролю.  Інформаційну — усі ми мимоволі пройшли експрес-курс з медіа грамотності. Не знаєте як відрізнити фейк від правди? - запитайте у перехожого.

А зараз декілька слів про барикаду фінансову.

По-перше. Більшість з нас вже зробили благодійні внески та передали значну частку своїх заощаджень на потреби Збройних Сил України.

Водночас маємо дбати про дітей та родину, будувати плани на майбутнє, а державі потрібен фінансово стабільний громадянин.  

По-друге. Війна кардинально змінила нашу повсякденність, змушуючи дедалі частіше вдаватися до не звичних алгоритмів. Це стосується і сфери управління власними фінансами. З початку березня українці вже придбали державні військові облігації на суму понад 29 мільярдів гривень. В умовах військового стану це чи не єдиний спосіб на 100% убезпечити власні кошти і водночас допомогти нашому війську у цей складний період.

Військові облігації (або ОВДП) — це різновид цінних паперів, що мають цільове призначення фінансування оборонних і соціальних потреб держави Україна. Механізм їх придбання для фізичних та юридичних осіб сьогодні максимально спрощений, тож придбати ОВДП зараз не складніше, ніж, приміром, відкрити депозит у банку. Ось головні факти про військові облігації:

  • ОВДП випускаються Міністерством фінансів України, обіг облігацій в Україні здійснюється виключно в електронному вигляді.
  • ОВДП є найнадійнішими цінними паперами в Україні, держава гарантує їх погашення у повному обсязі - 100% суми (навідміну від депозитних вкладів, повернення яких гарантується державою лише у межах визначеної гарантованої суми).
  • можливість інвестувати у військові облігації стартує від 1 000 гривень (тобто можна купити навіть один цінний папір номіналом в одну тисячу гривень).
  • купувати облігації можуть і юридичні особи і громадяни, інвестування у військові облігації не оподатковується.
  • при купівлі військових облігацій є можливість обрати термін їх розміщення (на декілька місяців чи на 1 рік). Від цього залежить й відсоток дохідності (максимально - 11% річних).
  • Процедури відкриття рахунків максимально спрощені під час військового стану, а більшість банків-посередників, які продають ці ОВДП громадянам, відмінили комісії за відкриття та ведення рахунків.

Придбати військові облігації та отримати необхідні консультації можна за посиланням: https://minfin.com.ua/2022/03/28/82817449/

Тож продовжуємо допомагати Армії, волонтерити, заощаджувати ресурси і сили, що неодмінно знадобляться після нашої Перемоги для великої повоєнної толоки.

ІА "Вголос": НОВИНИ