2 липня 2018 року на офіційному веб-сайті обласної ради з`явилося нічим не примітне оголошення про те, що управління майном спільної власності Львівської обласної ради оголосило намір передати в оренду нерухоме майно спільної власності територіальних громад області терміном на 2 роки 11 місяців, а саме: нежитлові приміщення на вулиці Чернігівській, 7 у Львові площею 226 кв. м.

Формулювання надання в оренду приміщення дуже цікаве – «розміщення суб’єктів господарювання, що діють на основі приватної власності і провадять господарську діяльність з медичної практики, відповідно до договору про співпрацю з КЗ ЛОР "ЛОКЛ".

Тобто, по суті, переможець конкурсу оренди відомий заздалегідь, оскільки, аби лише взяти участь у конкурсі, треба було мати завчасно укладений договір про співпрацю з КЗ ЛОР «ЛОКЛ». Очевидно, що такий конкурс є одним зі зразків порушення принципів добросовісної конкуренції, а на практиці має корупційний слід.

Слід зауважити, що віддання в оренду приміщення в елітному районі м. Львова на вулиці Чернігівській, 7 з`явилося не випадково, а як один з елементів добре спланованої оборудки.

Спробуємо розказати передісторію цього питання. Уперше приміщення закладів охорони здоров`я керівництво обласної ради намагалося виставити ще у 2016 році.

22 березня 2016 року відповідний проект рішення був оприлюднений на офіційному веб-сайті обласної ради. Серед переліку об`єктів, які пропонувалися для приватизації, були 5 об`єктів закладів охорони здоров`я. Три із цих об`єктів були особливо цікаві, оскільки відносилися до Львівської обласної клінічної лікарні, а саме: будівля колишньої столярної майстерні на вулиці Некрасова, 6 (236 кв. м.); будівля колишньої оранжереї на вулиці Некрасова, 6 (249,9 кв. м.); будівля колишнього центрального рентген радіо-фізкабінету на вулиці Чернігівській, 7 (389,4 кв. м.).

Найцікавіше у цій ситуації звісно, не самі приміщення, а земельні ділянки, які лежать під цими приміщеннями. Так ось, після проведених громадських слухань профільна комісія обласної ради з питань приватизації вилучила з переліку об`єктів під приватизацію приміщення наведених вище закладів охорони здоров`я у м. Львові.

22 травня 2018 року на офіційному веб-сайті обласної ради з`являється проект рішення, де до переліку об’єктів, що пропонуються приватизувати способом аукціону, включене знайоме нам приміщення на вулиці Некрасова, 6 (236 кв. м.).

Проте 29 травня 2018 року на засіданні профільної комісії з питань приватизації через зрозумілі причини депутати знову не погоджують винесення приватизації цього приміщення на розгляд сесії.

Очевидно, що такий поспіх, як винесення питання приватизації ласих об’єктів Львівської обласної клінічної лікарні на розгляд сесії з метою приватизації, не мав успіху, то генеральний директор ЛОКЛ, заручившись підтримкою керівництва обласної ради, вирішив скористатися іншою схемою – надати приміщення в оренду.

За таких умов конкурс, відповідно, був сформований під конкретну підприємницьку структуру.

Зі вступом у дію нового Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», статтею 18 передбачено, що орендар одержує право на викуп орендованого майна (будівлі, споруди, нежитлового приміщення) за ціною, визначеною за результатами його незалежної оцінки, якщо виконується одна з таких умов, як: поліпшення орендованого майна, які неможливо відокремити від відповідного об’єкта без заподіяння йому шкоди, в розмірі не менш як 25 відсотків ринкової вартості майна, визначеної суб’єктом оціночної діяльності для цілей оренди майна.

Тобто, зробив умовно кажучи певну побілку приміщення, та й подаєш документи на викуп приміщення без проведення аукціону.

Керівництво обласної ради не раз заявляло, що нібито в обласному бюджеті немає коштів на утримання цих приміщень і систематично позбувається їх шляхом продажу, але чомусь за заниженими цінами.

Найприкріше, що бездумно продаються об’єкти закладів охорони здоров`я, які можна, безперечно, використовувати з користю для мешканців області.

ГО «Громада та ініціатива» буде і надалі стежити за ситуацією, яка розгорнулася навколо приватизації закладів охорони здоров`я.

ІА "Вголос": НОВИНИ