Президент України Володимир Зеленський заперечив можливість відмови України від членства в НАТО за умови миру на Донбасі.

Про це він заявив в інтерв’ю New York Times, переклад якого розмістив Офіс Президента України.

За його словами, у Мінських угодах та Нормандському форматі нічого не йдеться про участь України в НАТО. Україна готова до змін у Конституції для реалізацій Мінських угод, але не в тому напрямку, про який говорять російські ЗМІ, підкреслив він.

Зеленський зазначив, що Україна буде виконувати ті зміни до Конституції за «Мінськом», що передбачають децентралізацію. Він зазначив, що підтримує право вибору, щоб ніхто потім не міг спекулювати на мовному питанні, щоб жителі Донбасу могли розмовляли, як вони хочуть, оскільки ці питання мають бути «максимально ліберальними». Глава держави заявив, що очікується, щоб люди на місцях мали більше повноважень, більше вибору, щоб вони могли розпоряджатися грошима, а не отримували від центральної влади завдання.

Такі преференції можуть стосуватися Донбасу і Зеленський висловив готовність іти на компроміси для цього, бо «без компромісів війна не закінчиться», але, зауважив він «скрізь має бути логіка».

Крім того, президент висловив бажання американської участі у Нормандському форматі.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ