[media=133251,133252,133253,133254,133255,133256,133257] 

У Львівській ОДА чітко заявили: перший урок у школах Львівщини буде патріотичним. Натомість у Львівській міськраді подумали і запевнили: навчальний рік у школах Львова розпочнеться із уроків толерантності.

Кореспондент «Вголосу» завітала на освітнє свято у львівську школу № 22, аби на власні очі переконатися, що і як і чи змінилося у святкуванні Дня знань цього року.   

Хоча від традиційних лінійок вирішили відмовитися, проте як же без урочистостей? На подвір’ї школи – традиційне зібрання. Проте недовго. Після короткої промови 11-класники взяли за руки найменших «винуватців свята», приготувавши для них подарунки, і під прицільною увагою батьків та їхніх фотокамер повели діток у «Країну знань».

Заглянувши у клас, бачимо 30 першокласників 1-А, які вперше сіли за шкільні парти у новій для себе ролі. Тепер вже учні частково закрили обличчя квітами та невпевнено поглядають із-за жовтих кульок, якими прикрашений весь клас.  

Молоденька вчителька Лілія Василівна заспокоює свою нову шкільну сім’ю та толерантно натякає на новий тип поведінки: тиша, уважність та мовчання. «Котики» і «зозульки» (як тепер їх називає вчителька) знайомляться один із одним, а педагог неодноразово наголошує на рівності. На цьому мають акцентувати і паперові сердечка (однієї форми, але різних кольорів!), які символізують тему уроку: «Ми всі різні і тим не менше – ми всі одинаково  рівні».  

Вчителька намагається бути максимально привітною. Патріотична, у вишиванці, вона зокрема розповідає новим учням про Україну та легенду її символи. Однак про те, що у країні триває війна, згадує лише одним реченням. А про українських воїнів, які ціною власного життя оберігають спокій цих діток, їхньої вчительки, батьків та всіх інших, на жаль, – жодного слова.  

Натомість вчителька вкотре акцентує на рівності. Та береться до творчості. Наповнює вазу різнокольоровою сумішшю. У цьому їй допомагають діти, а згодом – і батьки. «Виготовлення» цього своєрідного талісману для нової шкільної сім’ї на наступні чотири роки займає півуроку.  

Коли талісманна чаша вже наповнена, а батьки заглянули на свято, розпочинається ще одна церемонія. Подарунки та вітання. Батьки, вишикувавшись у чергу зі своїми дітьми, привітно обдаровують вчительку. Після гарних привітань та подарунків стіл учительки просто не впізнати: він нагадує оранжерею та полицю із солодощами. А сама вчителька зі   звичайного педагога перетворюється на справжню зірку. Діти та батьки знову стають у чергу: тепер вже для того, аби із нею сфотографуватися.

Закінчується ж толерантний День знань, як завжди, - фотосесією, поцілунками та словами вдячності.

ІА "Вголос": НОВИНИ