5 грудня відзначають Міжнародний день волонтера. Цього дня згадують людей, які добровільно та безоплатно працюють там, де потрібна їх допомога: у дитячих притулках, будинках літніх людей, в стаціонарах лікарень. В Україні у це свято говорять про волонтерів, які допомагали і допомагають нашим військовим на Сході країни.

Історія свята

Волонтер – у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Кажуть, що найпершим волонтером на Землі був святий Миколай.

Офіційно свято було засноване Генеральною асамблеєю ООН у 1985 році.

Історія жволонтерства починається з 20-х років XX століття. Після Першої світової війни у Франції французька та німецька молодь допомагала відновлювати зруйновані війною господарства. Згодом волонтерський рух поширився по всьому світу.

Найбільш потужний сплеск українського волонтерства відбувся у 2014 році, коли путінська Росія розв'язала проти нас гібридну війну.

Волонтери, збирали допомогу, везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами. Приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували вареники та борщові набори. Допомагають волонтери нашим бійцям і сьогодні. І багато хто з них пішов воювати на фронт.

Привітання до Дня волонтера

Сьогодні я хочу сказати тобі спасибі за той внесок в розвиток нашого суспільства, що ти зробив. Спасибі за твоє прагнення зробити світ кращим і добрішим. Зі святом тебе, волонтере!

***

Хочу сказати тобі величезне спасибі за те, що ти є в моєму житті. Це велике щастя — мати в своєму оточенні настільки чуйну, добру й розумну людину. Дякую тобі за твою допомогу. Спасибі за терпіння і підтримку в найважчі хвилини.

***

Ти твориш добро, даруючи радість усім,

Ти ділишся щастям і серцем своїм.

Ти твориш добро, даруєш надію,

Ти твориш любов, ти здійснюєш мрії.

Ти рук не опустиш, ти йдеш до мети,

Щаслива людина, щасливий і ти.

Що було погане на серці – ти стер,

Ти добра людина, ти – ВОЛОНТЕР!

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ