6 грудня Україна відзначає 30-річчя Збройних Сил. Це національне свято започатковане в 1991 році, у день ухвалення закону "Про Збройні Сили України".

Історія свята

День Збройних Сил України символічно збігається з початком Першого Зимового Походу армії Української Народної Республіки. 

Волею випадку чи за збігом обставин саме 6 грудня 1991 року Верховна рада України прийняла закони «Про оборону України» і «Про Збройні Сили України». У цей же день було затверджено текст військової присяги, яку урочисто склав у Верховній Раді перший міністр оборони України генерал-полковник Костянтин Морозов. 

Після розпаду СРСР, ядерний потенціал України посідав третє місце у світі, а військові сили були одними з найпотужніших в Європі. Однак, в Декларації про державний суверенітет, ухваленій в 1990 році, Верховною Радою, був затверджений принцип без'ядерності. До 1996 року Україна повністю відмовилася від цієї зброї. Всі типи ракет і ядерні боєголовки, що були на озброєнні ЗСУ,  розукомплектували та вивезли в Росію. 

Відбулася реорганізація збройних сил колишньої радянської республіки, створились нові структури й органи управління.

Переломним моментом в історії сучасної української армії стали події 2013-2014 років.

Навесні 2014 – війська були приведені в повну бойову готовність. У березні оголосили мобілізацію, а на територіях Донецької та Луганської областей почалася антитерористична операція. 

Армія на той час виявилася не підготовленою протистояти агресії Росії. Велику допомогу ЗСУ надавали добровольчі батальйони й волонтери.

Протягом останніх років Збройні Сили України відновили свою боєздатність, набули досвіду. Україна відмовилася від позаблокового статусу й оголосила про свої наміри вступити до НАТО.

Урочистості з нагоди 30-річчя Збройних сил України

Урочистості з нагоди 30-річчя Збройних сил України відбудуться сьогодні, о 18.00, одночасно у Львові (біля Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдочного, на перехресті вулиць Героїв Майдану та Стрийської), Києві, Харкові, Краматорську, Одесі та військовому містечку Озерне Житомирської області.

Між цими містами буде проведено телеміст.

Також  відбудуться демонстраційні покази новітніх зразків озброєння і військової техніки, церемонії вручення бойових прапорів та почесних найменувань військовим частинам, нагородження військовослужбовців державними нагородами.

Як повідомляє прес-служба ЛОДА, у Львові о 10.00 вшановуватимуть  пам'ять загиблих захисників України на полі №76 почесних поховань Личаківського кладовища.

О 11.00 розпочнеться Архієрейська божественна літургія з нагоди відзначення 30-ї річниці Збройних Сил України в Гарнізонному Храмі святих апостолів Петра і Павла.

У програмі урочистостей – концерти, неформальне спілкування, пригощання армійською кашею і  чаєм всіх, хто завітає на свято. 

У Львові  з концертом виступить гурт “СКАЙ”

Привітання військовослужбовцям

Вітають тебе і тополя й калина,

І синє озерце, й тендітний ручай

Зі святом - із Днем Збройних сил України,

Ти свято це, воїне, гідно стрічай!

Стрічай його гордо, сміливо і славно,

Стрічай за звичаєм дідів-козаків,

Хай служба іде і звитяжно, і вправно

І Бог береже хай вовіки віків!

***

Дорогі захисники! Прийміть щирі вітання з Днем Збройних сил України! Бажаю козацької мужності, дідівської гідності, батьківської мудрості, могутньої сили волі та віри у власні сили.

***

У День Збройних Сил України від щирого серця побажати хочу міцних сил і незламної віри, бравих ідей та добрих надій, впевнених планів та обов'язкового успіху, незгасного оптимізму та відмінного виконання всіх поставлених завдань.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ