Коли випускниця Дрогобицького ліцею імені Богдана Лепкого Маргарита Правова дізналася, що склала національний мультитест на 600 балів, то спочатку не повірила цьому. А потім зателефонувала мамі, аби поділитися радістю.

Мрію стати вченою

Особливо раділи разом з дівчиною її старі та нові друзі, а також – нові вчителі. Ще донедавна Маргарита разом з родиною мешкала в обласному Миколаєві, готувалася до ЗНО та мріяла поступити до Київського національного університету імені Тараса Шевченка на фізичний факультет.

«Я мрію стати вченою», - зізналася дівчина «Вголосу».

Маргарита розповідає, що з 5 до 10 класів вона навчалася у Першій українській гімназії імені Микола Аркаса у Миколаєві.  Але коли остаточно впевнилася у своєму бажанні складати ЗНО з фізики та математики, то перевелася у математичний клас школи №11 у Миколаєві.

Але 24 лютого 2022 року мрії дівчини спробували зруйнувати російські окупанти.

Дівчина згадує, що два тижні вона, її мама, її тітка, двоюрідна сестра та їхній песик Веста перечікували години обстрілів у коридорі їхньої квартири. Там вона вчила уроки та продовжувала готуватися до вступу на омріяний факультет.

«Ми мешкали на околиці міста. Нас обстрілювали щодня. Було дуже страшно», - згадує вона.

Обстріли не припинялися. То ж родина вирішила виїжджати. Спочатку їх евакуювали до Одеси. А потім евакуаційним поїздом вони потрапили на Львівщину.

«Ми добре та безпечно виїхали, без пригод», - каже Маргарита.

Довга дорога до мрії

І вже на Львівщині знов постало питання про продовження навчання та складання ЗНО. Родину розташували у селі Верхні Гаї на Дрогобиччині. Але, оскільки, навчання відбувалося онлайн, то дівчину записали до математичного класу до ліцею в Дрогобичі.

«Ми обирали школу з математичним класом. Навчання було спокійним. Я слухала уроки, виконувала самостійні та контрольні завдання. Все було дуже добре», - розповідає дівчина.

Адже їй є з чим порівнювати навчання під постійними бомбардуваннями в Миколаєві та навчання на Львівщині.

Радість, помножена на всіх

У загальноукраїнській статистиці шістсотбальників Маргарита Правова зарахована як випускниця з Миколаївської області. Тому тішилися за неї і на Миколаївщині, і на Львівщині.

Дівчина зізнається, що готуючись до ЗНО, вона особливу увагу приділяла математиці, фізиці, українській мові та англійській. А ось історію вчила тільки на рівні шкільної програми.

Тому високі бали з мультитесту її дуже втішили.

«Я спочатку не зрозуміла що означають ці бали. З одного предмету мені показало 30 балів, з іншого – 35. Я задоволена собою. Було відчуття – я це змогла, я це зробила», - говорить Маргарита.

Усвідомивши, що загальна кількість балів 600, дівчина відразу зателефонувала мамі та бабці. І сповістила всім друзям, які цього дня хвилювалися за неї.

Читайте також у «Вголосі»: як реагували цьогорічні випускники шкіл, дізнавшись про свої результати національного мультитесту.

Фото ілюстративне з телеграм-каналу міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича.

ІА "Вголос": НОВИНИ