Сьогодні, 7 грудня, в Україні відзначають День місцевого самоврядування, професійне свято працівників органів місцевого самоврядування та міських і обласних депутатів.

Це професійне свято було встановлено указом Президента 25 листопада 2000 року.

Дату було обрано не випадково, 21 рік тому депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили закон “Про місцеве самоврядування” 

Громада здавна була в Україні особливою формою організації суспільства. Такий устрій панував в українському селі та запорізькому козацтві. 

У Словнику української мови Грінченка громаду визначено як «товариство рівноправних осіб, суспільство»

Михайло Грушевський у 1892 році так висловлював своє переконання щодо ролі громади та держави в історії: «не збавляючи ціни держави як культурної і поступової форми, одначе тільки тоді можемо встоювати за неї, коли вона дає змогу духовно-моральному, економічному і політичному розвитку громади».

Нагадаємо, постановою  №807-IX від 17.07.2020 Верховна Рада України  завершила процес формування нового адміністративно-територіального устрою України, ліквідувавши 490 старих райони з утворенням 136 нових районів, до складу яких входять 1469 територіальних громад. 

Львівська область складається з семи районів і 73 територіальних громад.  До речі, на Львівщині є найбільше в Україні сіл –1850. 

Привітання зі святом

 

Прийміть щирі вітання з професійним святом – Днем місцевого самоврядування!

Вам випала почесна і відповідальна місія – представляти громади, знати їх проблеми й докладати усіх зусиль для їх вирішення. Ваші ініціативи, вимоги і пропозиції знаходили підтримку і втілювались у життя. І надалі будьте принциповими у відстоюванні інтересів громад.

Бажаємо вам – депутатам місцевих рад, працівникам органів місцевого самоврядування доброго здоров’я, щастя, нових професійних здобутків, оптимізму і мужності, творчої наснаги та родинного благополуччя.

***

Прийміть щирі і сердечні вітання з нагоди свята – Дня місцевого самоврядування!Бажаємо наполегливості, мужності і нових здобутків у Вашій нелегкій і відповідальній праці, міцного здоров’я, щастя, родинного благополуччя та здійснення всіх Ваших життєвих планів і сподівань.

ІА "Вголос": НОВИНИ