Тож про цю ситуацію говорили у розмовній студії «Правди. Наживо» із Олегом Фогтом, завідувачем підстанції обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

«Часу, аби допомогти, небагато – лише 5-6 хвилин. І до 10 хвилин, якщо на холоді. Період клінічної смерті дає шанс на подальше нормальне життя. Завжди потрібно проводити реанімаційну допомогу, навіть не зовсім правильну, аж до прибуття медика», – зазначив він.

Можливо, проблема в тому, що обов'язкових курсів із надання домедичної допомоги для викладачів не проводять, а медики у басейнах зазвичай відсутні:

«У цьому випадку за дітьми мали б стежити тренери, які, думаю, проходили курси рятувальників. Також в басейні завжди має бути присутній медпрацівник, який при потребі долучається до проведення реанімаційних заходів».

Існує декілька видів утоплення – в прісній воді та морській. Види утоплення також поділяють на синкопальні та асфіктивні.

«Синкопальне утоплення – це раптова зупинка серцевої діяльності в воді. Таке переважно трапляється саме в холодній воді. У групі ризику люди, які мають хвороби серця, астму та хвороби дихальних шляхів. Асфіктичне утоплення – це коли замикаються голосові зв'язки», –  пояснив Олег Фогт.

Перш за все, людину, яка потонула, потрібно витягти із води та перевірити, чи вона при свідомості:

«Перше – це евакуація потерпілого з водного простору і розміщення на твердій основі. Тоді дивитися, чи є свідомість. Вже потім приступаємо до реанімаційних заходів – очищення дихальних шляхів, відновлення кровообігу, закритий масаж серця і відновлення дихання».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ