Здатність Росії здійснювати військові операції у північноатлантичному регіоні зросла, і США ретельно стежитимуть за її діями. Також ВМС США виступатимуть гарантом мирного проходження морських судів Північним морським шляхом так само, як вони вже виступають гарантом мирного проходження судів у Чорному та Південно-Китайському морі.

Про це заявив адмірал флоту США Джеймс Фоґґо, командувач ВМС США у Європі та Африці, коментуючи заходи Росії щодо мілітаризації Арктики, передає Голос Америки.

"Тренд до потепління викликав інтерес – і не лише з боку арктичних держав – у щедрих природних багатствах Арктики та можливих водних транспортних шляхах", – відзначив адмірал ВМС США.

За словами військового, Росія вже відновила експлуатацію 7 колишніх радянських військових баз за Полярним колом та побудували нові бази, включно з базою "Північний Клевер" на острові Котельний, та базою "Арктичний трилисник" на острові Земля Олександри, що в архіпелазі Земля Франца-Йосифа.

"Покращена здатність Росії здійснювати військові операції у регіоні від Північного морського шляху до морських проходів проходу у проміжках між Гренландією та Ісландією, Ісландією та Британськими островами (GIUK Gap - прим. ГА) потребує нашої особливої уваги".

За словами адмірала ВМС США, необхідність уважно стежити за військовим посиленням Росії на Півночі накладається на попередні "агресивні дії Росії у Чорному морі та у східному Середземномор'ї".

Фоґґо нагадав, що Росія вдавалась до глушіння сигналу GPS під час проведення навчань НАТО у Норвегії Trident Juncture наприкінці минулого року.

Командувач ВМС США у Європі та Африці наголосив, що ВМС США виступатимуть гарантом миру та стабільності в Арктичному регіоні з огляду на заяви Росії останнього часу.

"Росія зробила заяви, які викликають тривогу, які можуть ставити під сумнів свободу судноплавства в Арктиці", – заявив військовий США.

"Нещодавно уряд Росії оголосив про зміну політики з наміром вимагати у закордонних урядів за 45 днів наперед повідомляти про проходження суверенних кораблів вздовж Північного морського шляху, який поєднує Кольський півострів з Беринговою протокою. Новий закон вимагає присутності російських лоцманів на закордонних військових кораблях та надання інформації про судна, що очевидно є порушенням суверенного імунітету. Росія також відзначила, що може з будь-якої причини відмовити у праві на мирний прохід, та погрожувала потопити будь-яке судно, яке не виконає російські вимоги під час проходження Північним морським шляхом", – розповів Фоґґо, який назвав ці вимоги такими, що не відповідають міжнародному праву.

ІА "Вголос": НОВИНИ