Після Миколи Азарова Арсен Аваков став “найколоритнішою постаттю у мовному просторі”.

Про це в ефірі проєкту “Говорить великий Львів” на телеканалі NTA заявила мовознавиця, народна депутатка України VII скликання Ірина Фаріон.

Говорячи про відставку Авакова, вона звернула увагу на “кульмінаційну подію, яка суттєво вплинула на доолю України”.

“Я маю на увазі заведення закону про ОРДЛО в тіло Конституції та акції протесту 31 серпня 2015 року”, – розповіла Фаріон.

Вона підкреслила: тоді люди мітингували проти введення статусу ОРДЛО у кінцеві положення Конституції. Внаслідок сутичок під Радою тоді загинули чотири нацгвардійці, а всі звинувачення у тому, що вивели людей на вулиці, полетіли на адресу ВО “Свобода”. Судовий процес проти “побратимів” Фаріон триває досі.

“Тягнибок у Авакова виграв всі суди. Бо відразу після цієї акції Аваков, нічого не з’ясувавши, почепив на нас ярлик звинувачення, в той же час, так би мовити, підтримавши іншу радикальну силу”, – заявила Фаріон.

Водночас вона назвала Арсена Авакова одним із “нейтралізаторів Майдану”, який знівельовував “червоно-чорну барву Майдану”.

“Із синьо-жовтою вони вже якось змирилися. Боже борони, аби не було націоналізму. Вони максимально кинули на це усі свої зусилля і Аваков у цьому відігравав колосальну роль”, – вважає мовниця.

Окрім того, вона підкреслила: після Миколи Азарова Аваков став “найколоритнішою постаттю у мовному просторі”.

“Азаровка закінчилась, почалась аваковка. І ця аваковка була на стільки смішною і абсурдною, що він договорився до того, що назвався російськомовним націоналістом. Можна  собі уявити, що в армії УПА воювали польськомовні патріоти”, – іронізувала Фаріон.

До того ж, за її словами Фаріон, до неї зверталися керівники автошкіл Львова про те, що Аваков дав розпорядження замінити словосполучення “навчальний автомобіль” на “учбовий автомобіль”.

“В українській мові немає слова “учоне” тому машина не може бути “учбовою”, має бути “навчальною”. Для того, щоби це відбулося, керівники автошкіл Львова і по всій Україні змушені були перереєстровувати всю документацію. Скажіть, щось подібне робити, це при здоровому глузді?”, – обурювалась Ірина Фаріон.

Нагадаємо, Арсен Аваков працював на посаді очільника МВС з лютого 2014 року. 13 липня цього року він оголосив про своє рішення піти у відставку та написав заяву на звільнення.

Більше про це читайте у матеріалі Життя після Авакова. Чи залишиться важковаговик української політики в її першому ешелоні.

ІА "Вголос": НОВИНИ