Петицію про демонтаж скульптурної композиції Моцартова-сина з площі Євгена Маланюка підтримали всього лише 12 депутатів Львівської міської ради. То ж поки що цю скульптуру не переноситимуть нікуди.

Здається, ще жодна із скульптур у Львові не розділяла досі львів’ян на її прихильників та противників, як у випадку із встановленням роботи Моцартові-сину.

Я свідомо не називаю цю скульптуру пам’ятником, тому що за документами це – пам’ятний знак. Був би пам’ятником – ініціатори встановлення повинні би були дотриматися законодавчих актів, які чинні у Львові. І тоді навряд чи стояла б скульптура авторства Себастьяна Швайкерта зі Зальцбурга у центрі Львова. Тоді б ініціаторам довелося проводити архітектурний конкурс, дослуховуватися до думки фахівців та чинити багато інших речей, які прописані в ухвалах Львівської міської ради та виконкому. А, оскільки, правил встановлення пам’ятних знаків у Львові ще нема,  то й для встановлення скульптури вистачило рішення виконкому.

Під час обговорення долі скульптури Моцартові-сину у сесійній залі начальник управління архітектури Львівської міської ради Антон Коломєйцев зауважив, що скульптура спотикання є алегоричною композицією. 

Рішення виконкому. Моцарт
Згідно з рішенням виконкому скульптура Моцартові-сину є пам'ятним знаком.

Проте це рішення обурило частину львів’ян. Не всім схотілося мати такого подарунка. Дехто сумнівався у мистецькій цінності скульптури, дехто вважав, що на вивільненому місці (на площі Маланюка у Львові нещодавно стояв пам’ятник Степану Тудору) варто встановити пам’ятник комусь, хто більше на це заслуговує. До прикладу, тому ж Мирославові Скорику чи Василеві Барвінському. 

Отож, активісти створили петицію про демонтаж скульптури.

За словами авторки петиції Наталі Криничанки, ніхто не має наміру розбивати скульптуру кувалдою. Небайдужі просять всього лише перенести скульптуру кудись, де б вона тішила око фахівців та спонукала до розмов критиків.

Скульптуру зі стилізованим зображенням Моцарта-сина фахівці класифікують як арт-мистецтво та пропонують передати до Парку сучасних скульптур PARK3020 або перенести на територію Львівської національної галереї мистецтв до палацу Потоцьких. І оце буквально кілька днів тому власниця нового ресторану зі співзвучною назвою з прізвищем композитора висловила бажання прихистити цю скульптуру у себе.

Власне, все обговорення у сесії міської ради звелося не до мистецької цінності композиції, а про те де вона має стояти, а також до того, що у Львові досі не напрацювали правил за якими можна чи не можна встановлювати будь-які пам'ятники чи пам'ятні знаки.

«Спочатку не дотрималися алгоритму встановлення композиції. А тепер увесь Львів вже два місці займається тим, що дискутує над потрібністю чи не потрібністю Моцарта у Львові», - зауважив секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак. 

Отож, депутати вимагали від виконавчих органів напрацювати такі правила.

«Думаю, що цей пам'ятник ми не будемо рухати», - відповів міський голова Львова Андрій Садовий. 

Нагадаємо, у квітні цього року виконком Львівської міської ради погодив встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам'ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на площі Є. Маланюка. І 26 серпня цей знак, а точніше – скульптуру, встановили попри протести частини львів'ян.

30 серпня 2021 року на порталі e-dem.in.ua – Єдина система місцевих петицій було зареєстровано електронну петицію під назвою «Демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка». Петиція набрала необхідні 500 голосів підтримки. 

Водночас прихильники скульптурної композиції створили петицію з альтернативною думкою. 

 

Додамо, що результати голосування за демонтаж пам'ятника Моцарту сьогодні будуть обговорювати у прямому ефірі Народного Толк-шоу на телеканалі НТА. Депутати, громадські активісти та небайдужі львів'яни матимуть змогу вільно висловити власну позицію стосовно цього конфлікту. 

Вмикайтесь о 19.15 також у прямій трансляції на YouTube та у соцмережах проєкту. 

ІА "Вголос": НОВИНИ