Президент США Джо Байден провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу і скликає лідерів країн G7.

Про це йдеться в офіційній заяві, поширеній Білим домом, передає Укрінформ.

"Сьогодні Іран та його проксі, що діють в Ємені, Сирії та Іраку, здійснили безпрецедентну повітряну атаку на військові об’єкти в Ізраїлі. Я рішуче засуджую ці напади", - наголосив американський президент.

Він зазначив, що впродовж останнього тижня американські військові перемістили в регіон літаки та есмінці із системами ПРО, щоби підтримати оборону країни-союзника. Завдяки цьому «ми допомогли Ізраїлю збити майже всі безпілотники та ракети», зазначив президент США.

«Я розмовляв із прем’єр-міністром Нетаньягу, щоби підтвердити непохитну відданість Америки безпеці Ізраїлю», - продовжив Байден.

У цьому зв’язку він підкреслив, що Ізраїль продемонстрував надзвичайну здатність захищатися від безпрецедентних атак та надіслав чіткий меседж ворогам, що вони не можуть ефективно загрожувати безпеці цієї країни.

Також Байден заявив, що терміново скликає своїх колег – лідерів країн G7, «щоб скоординувати спільну дипломатичну відповідь на зухвалу атаку Ірану».

Нагадаємо, Іран вночі 14 квітня атакував Ізраїль понад 200 дронами та ракетами. Це перша в історії пряма атака Ізраїлю з іранської території, попри те, що ворожнеча двох держав триває з часів ісламської революції в Ірані 1979 року. 

Напад стався у відповідь на удар по консульству Ірану в Дамаску 1 квітня. Тоді загинув бригадний генерал іранського Корпусу вартових ісламської революції Мохамад Реза Захеді та ще кілька іранських офіцерів. 

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що оборонні системи країни розгорнуті, а збройні сили Ізраїлю готові до відповіді.

ІА "Вголос": НОВИНИ