Росія розглядає план захоплення двох третин території України, включно з Києвом. Атака може відбутись у три етапи наприкінці січня – на початку лютого.

Про це повідомляє німецьке видання Bild із посиланням на джерела в НАТО та службах безпеки.

За словами високопоставленого офіцера, план захоплення розглядає президент РФ Володимир Путін, проте остаточного рішення ще не ухвалено. Як передають джерела, у разі наказу Путіна російська армія завдасть «одночасної атаки з північного Криму і через сепаратистські території на сході та з півночі». Атака може статися наприкінці січня – на початку лютого, якщо Україна та НАТО не дадуть відповіді на вимоги Путіна. При цьому, джерела в НАТО розглядають атаку у три етапи: 

Фаза 1: Південь

На цьому етапі, за словами офіцера служби безпеки, РФ планує захопити південь України, «щоб забезпечити постачання до Криму, а також відрізати Україну від моря».

«Росія планує використовувати десантні кораблі, перекинуті з Балтійського моря до регіону навесні, для транспортування танків та військ із Криму до району Одеси», - сказав офіцер західної розвідки.

Фаза 2: Північний схід

Російська авіація та балістичні ракети планують послабити військовий потенціал України по всій країні. Якщо Кремль визнає, що умови для цього виконані, російські танкові частини можуть перейти кордон у Луганській та Харківській областях та просунутися до Дніпра та Полтави.

Фаза 3: Київ

На третьому етапі армія РФ наступатиме на Київ з півночі. Водночас джерела в НАТО не впевнені, чи буде режим Лукашенка брати участь у бойових діях.

«Згодом російські війська просунуться приблизно до лінії Коростень-Умань, щоб відрізати постачання із Західної України. Тоді можна було б чекати капітуляції Києва, а отже, й України під тиском Заходу».

У разі виконання такого плану Росія може зайняти близько двох третин території України.

Нагадаємо, що на початку 2022 року Росія планує наступ на Україну за участю близько 175 тисяч військових. Такі дані опублікувала американська розвідка.

ІА "Вголос": НОВИНИ