Після розпаду СРСР контроль над ядерним арсеналом в Україні здійснювався з Москви.

Про це в ефірі 5 каналу заявив перший президент Леонід Кравчук.

За його словами, в Україні було 1200 ядерних боєголовок, однак керувати ними Київ не міг. Кравчук підкреслив, що управління ядерною зброєю здійснювалося з Москви.

“У мене не було чорної валізки: вона була у Москві. Я міг тільки по телефону говорити з командувачем ракетної армії (в Москві, — ред.), а він міг виконувати або не виконувати мої прохання, не кажучи вже про доручення: це нереально було. В України не було можливостей контролювати і замінити ядерну зброю”, – розповів Кравчук.

Перший президент також сказав, що утримання в боєготовності 175 ракетних шахт коштувало б Україні $175 млрд, при цьому за актуальним курсом сума становить $300 млрд.

Разом з тим Кравчук заявив, що він не вірить в те, що Росія може застосувати ядерну зброю проти України.

Зазначимо, що станом на 1991 рік Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу.

Україна втратила ядерний статус 2 червня 1996 року. Це другий випадок в історії після ПАР, яка відмовилася від ядерної зброї через значні соціальні зміниу.

16 листопада 1994 року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року. Цими діями було затверджено, що Україна є власником всієї ядерної зброї, яку отримала у спадок від СРСР та має наміри повністю її позбутися, використовуючи надалі атомну енергію винятково у мирних ц ілях. В обмін на це найбільші ядерні держави повинні були гарантувати Україні безпеку та виключення будь-яких форм агресії чи тиску.

Читайте також на сайті ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ