7 грудня, за юліанським календарем християни східного обряду вшановують пам'ять великомучениці Катерини Олександрійської. Вона вважається покровителькою кохання та шлюбу, тому в народі день її вшанування відомий як Свято дівочої долі. Важливою традицією є різні ворожіння на судженого.

Історія свята

Свята Катерина народилася у 287 році в Олександрії (зараз Єгипет) в знатній родині. Тоді Олександрія була язичницькою державою, проте мати Катерини була християнкою і виховала дочку в цій вірі. Батьки дали Катерині прекрасну освіту. Вона знала кілька мов, вивчала філософію, історію, поезію, риторику і медицину. А також була дуже вродливою.

Одного разу вона прийшла в храм під час приношення жертви язичницьким богам, яке здійснював імператор Максиміан, і закликала його прийняти християнство.

Імператор був вражений красою і розумом дівчини і намагався умовити її зректися християнської віри. Катерина відмовилася, за що її піддали тортурам і стратили. За переказами, тіло дівчини було перенесено ангелом на святу гору Синай. Зараз там є монастир її імені і покояться мощі Святої. Місце страти Великомучениці Катерини і сьогодні показують в Олександрії туристам. 

Традиції

Свято Катерини в Україні вважали пророчим для долі кожної дівчини. Жінки просили святу про злагоду в родині, дівчата – про щасливий шлюб.

Тим, хто хоче знайти щастя в шлюбі, радять відвідати в цей день церкву (тільки до 11-ї години) і поставити свічку до ікони св. Катерини.

Наші предки 7 грудня влаштовували жіночі посиденьки, збиралися на спільні ворожіння. 

Як ворожать у День Катерини

Найпопулярніше ворожіння в цей день пов'язано з вишневими гілками. Незаміжній дівчині з ранку потрібно зірвати гілку вишні і поставити в ємність з водою. Якщо на гілці до Різдва з'являться квіти, то шлюб буде щасливим. Засохне гілочка без цвіту — кепська ознака.

Ворожили на вишні не тільки дівчата, але й хлопці. Якщо гілка пускала багато листя і пишно цвіла, хлопець вірив, що і дружина у нього буде гарна, любляча і працьовита. Якщо ж гілка пускала листя, але не цвіла, значить, судилося хлопцеві одружитися з дівчиною простою і нічим не примітною. А коли ж гілка зовсім не цвіла, значить і дружина буде ледача і сварлива.

Також дівчата ворожили на крупі, перемішавши її з предметами з золота, срібла та заліза. Який метал першим витягне дівчина, такого достатку буде її наречений.

Спрогнозувати майбутню долю допомагали також символічні предмети: хустинка, стрічка, каблучка, хрест. Одна з дівчат розкладала все це на столі й накривала тарілками так, щоб не бачили інші. Потім кожна дівчина підходила і підіймала одну з тарілок. Якщо під нею виявилася стрічка – буде ще рік у дівках, якщо каблучка, то вийде заміж, якщо знайде хустинку – буде покриткою, а ось хрест знаменував лихо. 

Якщо на вечорницях збиралося багато дівчат, їхню долю вирішували чоботи. Переставляючи їх по черзі, міряли будинок від столу до порогу. Чий чобіт вийде за поріг, та дівчина першою вийде заміж наступного року.

Тим, хто хоче знайти щастя в шлюбі, радять відвідати в цей день церкву (тільки до 11-ї години) і поставити свічку до ікони св. Катерини.

Що не можна робити у свято

Оскільки продовжується Різдвяний піст, 7 грудня не можна вживати страви з м'яса, риби, яєць та молока. У свято також не можна займатися фізичною працею, прибиранням, рукоділлям.

Народні прикмети 

  • Як Катерина по воді, то Різдво по льоді.
  • Як на Катерини холодно, то буде голодно.
  • Ясна погода на Катерину – буде морозна зима.
  • Відлига і туман 7 грудня віщують морози через 10 днів.
  • Сніг випав на суху землю – зимовий шлях встане, і наступний рік буде неврожайним.
  • На Катерини холодно – буде голодно.
  • Кола навколо місяця віщують мороз.
  • Маленькі зірки на небі стануть прикметою до того, що скоро буде снігопад.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ