6 грудня у країнах Західної Європи відзначають католицького Миколая. Так у Польщі святкують Миколайки або ж День Святого Миколая, у Словаччині — День Микуляша, у Великобританії та США – День Санта Клауса. Католицький Святий також приносить чемним дітям подарунки, а нечемним – різки. От тільки приходить він на два тижні раніше, ніж Миколай в Україні.

У кожній католицькій країні є свої традиції святкування Дня святого Миколая. Вважають, що саме католицький святий Миколай став прообразом Санта Клауса, знаменитого старого в червоному ковпаку. Відоме всьому світу ім'я Санта Клаус, виникло від спотвореної вимови голландської транскрипції Святий Миколай — Sinterklaas. Приблизно в 10-му столітті у Кельнському кафедральному соборі почали роздавати дітям фрукти та випічку 6 грудня, у день пам’яті святого Миколая, який став шануватись на Заході як покровитель дітей. Незабаром ця традиція вийшла далеко за межі німецького міста та поширилася по всьому світу.

В Україні зустрічатимуть чудотворця Міклуша католицькі дітлахи із Закарпаття, де угорські, румунські, словацькі та німецькі традиції міцно переплелись з українськими. В переддень свята діти пишуть листи до Святого, в яких просять подарунки і розповідають про свої добрі вчинки.

Є традиція  вішати шкарпетки на камін, у які чемні діти отримають бажані подарунки, а ті, що були неслухняними - різку, або вуглину.

У Німеччині, 6 грудня, Святий  Миколай, разом зі своїм слугою Рупрехтом дарує подарунки хорошим дітям, а тим хто завинив - різки . Дітлахи, перш ніж лягти спати, розвішують усюди спеціальні черевички або шкарпетки, щоби святий заповнив їх подарунками. А ось на Різдво до дітей приходить Вайнахтсман. Перед сном діти залишають тарілку для подарунків, а в черевики кладуть сіно для його ослика. 

Діти в Нідерландах, готуючись до свята, чистять своє взуття і розставляють його перед каміном, димарем або дверима. Серед традиційних дарунків малюкам: вершкові льодяники різних форм, шоколадні ініціали дитини, поросятка з марципану та інші солодощі. Деколи дітлахи кладуть трохи сіна в черевички для помічника Миколая – Амеріго. За тутешніми віруваннями, святий приїздить сюди з теплої Іспанії морем, а потім пересідає на білосніжного коня.

У Нідерландах святий Миколай шанується як покровитель Амстердама.

У Франції Миколая називають Пер Ноель.Дослівно перекладається як батько Різдва. Приходить він разом зі старим дідом Шаландом. Хорошим дітям Пер Ноель дарує подарунки, а для неслухняних дітей Шаланд використовує різки. Щоб задобрити Шаланда, діти повинні заспівати пісню на честь його приходу.

Миколай також вважається покровителем Лотарингії, саме тому цей день є офіційним святом в тутешніх краях. А жителі містечка Ніколя-Де-Пор кожного року проводять святкову процесію, на чолі якої завжди йде Святий. Поряд з ним - привид з різками – він карає неслухняних дітей.

Польські дітлахи до свята вішають всюди чисті білі панчішки (або черевички). Миколай сюди приходить в одязі єпископа із золотим посохом.

У Фінляндії чарівника, який виконує заповітні дитячі бажання, звуть Йоулупуккі. У перекладі це означає - «різдвяний козел». Тому що жителі, які роздавали подарунки ходили в козячих шубах. Живе Йоулупуккі в сопках Корватунтурі, в печерах Кайкулуолат. У нього дуже хороший слух, тому він добре знає, хто як себе вів і кому що дарувати. Для слухняних дітей Йоулупуккі приносить в своєму ковпаку подарунки, а для поганих –різки.

В Італії  цього дня приходить фея Бефана. Вона приносить  хорошим дітям солодощі та іграшки, а поганим залишає  згаслу вуглинку. Виглядає фея Бефана як справжнісінька відьма. Гачкуватий ніс, криві зуби і чорний одяг. За легендою, Бефана була колись злою відьмою. Але, дізнавшись про народження Ісуса, вирішила відмовитися від чорної магії. Вона зустріла волхвів і хотіла разом з ними йти до Вифлеєму. Але вони не взяли Бефану з собою. Замість цього їй доручили ходити по світу і дарувати слухняним дітям подарунки. Бефана проникає в будинок  через комин і кладе подарунки в панчохи, розвішані над вогнищем. На Різдво до італійських діток  приходить Бабо Наталє(в перекладі різдвяний дід). Дуже нагадує відомого Санта Клауса. Проникає в будинок також  через комин. Як і в США йому заведено залишати молоко і солодощі, щоб він пригостився. 

У Португалії Микола Угодник вважається покровителем студентів. Щороку з 29 листопада по 7 грудня на честь святого проходить фестиваль “Ніколінас”.

У США і Канаді діти в ніч на 6 грудня залишають взуття або шкарпетку для Санта Клауса, а вранці поспішають знайти подарунки. Слухняні діти отримують цукерки і сувеніри, неслухняні – вугілля.

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ