28 липня християни східного обряду відзначають День пам'яті рівноапостольного князя Володимира. Цього ж дня православна церква згадує дуже важливу подію –День хрещення Русі.

Історія

980 рік став початком кардинально нової епохи в історії Київської Русі. На князівський престол зійшов князь Володимир Святославович (його ще називають Великим). Володар великої держави, до складу якої входило близько 20 різних племен, розумів необхідність радикальних змін, які б змогли забезпечити порядок та стабільність у державі. Князь зрозумів, що потрібно знайти щось, що змогло б об’єднати усе населення держави. І цим «щось» мала стати релігія.

Правитель постав перед вибором релігії. На шальках терезів опинились поганство і християнство. Будучи мудрим політиком Володимир зробив вибір на користь християнства. З другої половини ІХ ст. проголошення християнства наближалось до кордонів Володимирової держави. У 864 році християнство прийняла Болгарія, 928-935 рр. – Чехія, 962-992 рр. – Польща. Було очевидно, що тільки прийнявши християнство, його держава може стати рівноправним партнером для європейських держав.

Крім того, ймовірно, на вибір онука вплинула бабуся – княгиня Ольга, яка брала активну участь у його вихованні. Княгиня Ольга у 955 році прийняла хрещення і навіть здійснила спробу охрестити Київську Русь, але ця спроба була невдалою.

У 987 року Володимир, захопивши Херсонес, який належав на той момент Візантійській імперії, і погрожуючи походом на Константинополь, зажадав у візантійських імператорів-співправителів Василя і Костянтина руки їх сестри, царівни Анни. Брати дали згоду на шлюб за умови, що київський князь прийме християнство.

За переказами, перед весіллям Володимир раптово осліп. В надії на зцілення майбутнього чоловіка Ганна запропонувала йому якомога швидше хреститися. І під час хрещення Володимир і справді прозрів. Після чого і виголосив свою знамениту фразу: «Тепер я побачив Бога Істинного!» Це чудо так вразило багатьох дружинників князя, що і ті хрестилися.

Сам Володимир прийняв хрещення згідно з історичними даними, ймовірно, у 987 році.

Помер Володимир 15 липня 1015 року в селі Берестові під Києвом,  поховали його у світлиці  Десятинної церкви.

За хрещення Русі князь Володимир і шанується церквою як святий рівноапостольний.

Вшановувати пам'ять святого Володимира почали вже в XI столітті, однак тільки в XIII столітті відбулася загальноцерковна канонізація та зарахування князя до лику святих.

Традиції дня

28 липня чоловіків з ім'ям Володимир вітають зі святом. Крім того, у цей день прийнято молитися іконі святого Володимира. Вважається, що молитва святому Володимиру зцілює хвороби. Також віруючі просять у святого позбавлення від ворогів, зміцнення у вірі та припинення сварок.

Народні прикмети

28 липня сонячні промені володіють цілющою силою.

Південний вітер подув – погода буде ясною. Східний – до вітряної та дощової погоди, яка простоїть кілька днів.

Ввечері туман – до дощу.

Коники голосно скрекочуть – до спеки.

Якщо у цей день липа пожовтіла – це до пізньої осені. Якщо інші дерева стали жовтими раніше липи, осінь прийде раніше, ніж зазвичай.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ