Державне бюро розслідувань відкрило справу щодо міського голови Львова Андрія Садового. За дерибан землі йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

За справу взялося ДБР

13 вересня 2023 року ДБР внесло всі дані до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. В сукупності за кримінальні правопорушення передбачена відповідальність від 7 до 12 років позбавлення волі.

Злочин здійснений організованою групою посадових осіб. Це явно вплине на важкість даного зловживання в інтересах компанії, яка належить до групи впливу Dragon Capital (Томаш Фіала) Товариство з обмеженою відповідальністю «Сітіпарк Львів» (Товариству з обмеженою відповідальністю «Індустріальний парк М10»).

Закрита справа «під шумок» війни

Кримінальне провадження, яке розслідувалось НАБУ від 21.07.2015, в якому оголошено підозру міському голові м. Львова та ряду посадових осіб Львівської міської ради за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем дивним чином після початку повномасштабної війни було закрите 03 березня 2022 року за кілька днів до призначення нового директора НАБУ 06 березня 2022 р.

Варто зазначити, що посадовими особами Львівської міської ради було скоєно низку правопорушень, а саме було порушено порядок затвердження конкурсної документації з визначення керуючої компанії індустріального парку.

Відповідно до положення про умови проведення конкурсу конкурсна документація розробляється та затверджується Уповноваженим органом спільно з конкурсною комісією та погоджує постійна комісія землекористування, постійна комісія з контролю за ефективністю виконання програм розвитку міста та рішень ради, а також постійна комісія депутанської діяльності та законності відповідно до рішення ініціатора конкурсу до моменту оголошення конкурсу.

Конкурсна документація затверджена рішенням лише комісії.

Також, посадовцями було визначені інші вимоги до конкурсної документації.

Відповідно до положення про умови проведення конкурсу розмір реєстраційного внеску становить 15 тисяч гривень, а конкурсною документацією затверджена сума у 10 тисяч.

Крім того недотримано вимог щодо терміну реалізації, умов реалізації, а також сум необхідних капіталовкладень на планових надходжень до бюджету.

Чиновники порушили терміни проведення конкурсу з визначення керуючої компанії індустріального парку, що призвело до неможливості участі інших осіб у конкурсі, а конкурс проводився з 1 учасника.

5 травня 2015 року затверджена конкурсна документація, а термін приймання пропозицій до 7 червня 2015.

Переможець конкурсу подав конкурсну документацію, яка не в повному обємі відповідала конкурсним вимогам до конкурсної документації з визначення керуючої компанії індустріального парку.

Оскільки заявник був створений лише 22 травня 2015 року тобто за 15 днів до завершення конкурсу.

Підпис Садового

Особисто Андрієм Садовим був підписаний договір про створення та функціонування індустріального парку, який не відповідав вимогам концепції індустріального парку встановлені Ухвалою Львівської міської ради №2567 від 18.03.2013 р.

Крім того, в договір про створення та функціонування індустріального парку додали право Керуючої компанії на викуп земельної ділянки після будіництва обєкта площею 10 000 метрів квадратних, хоча відповідно до вимог концепції індустріального парку встановлені Ухвалою Львівської міської ради передбачалась лише оренда протягом всього терміну функціонування індустріального парку.

Також, вимоги до переможця конкурсу з визначення керуючої компанії індустріального парку були змінені після визначення переможця.

Переможцем конкурсу, ТзОВ «Сітіпарк Львів» не виконано вимог конкурсу до моменту освоєння земельної ділянки зокрема:

  • - не здійснено археологічне дослідження;
  • - не здійснено розроблення проекту зняття родючого шару;
  • - не здійснено відшкодування втрат сільськогосподарсткого виробництва.

Ба більше, вимоги до переможця конкурсу з визначення керуючої компанії індустріального парку були змінені після визначення переможця.

Посадовими особами ЛМР було порушено умови конкурсу і міський бюджет витратив на відшкодування втрат сільського господарства понад 1,5 млн. грн., хоча дані витрати покладаються на переможця конкурсу.

Чиновники також порушили порядок та процедуру складання та затвердження проекту землеустрою.

Виконавцем робіт із землеустрою та посадовими особами Львівської міської ради порушено норму ст. 50 закону України «Про землеустрій» щодо складу документації із землеустрою під час складання та затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для створення індустріального парку.

Технічне завдання на розробку проекту, що має бути затверджене замовником не містить прізвища посадової особи, що має повноваження з підписання таких документів та дати затвердження.

В акті перевірки зазначено, що користувачами суміжних земельних ділянок претензій щодо меж земельної ділянки не заявлено, однак на акті відсутні їхні підписи, що унеможливлює підтвердження такого факту.

Окрім того, акт не підписаний представником районного (міського) відділу (управління) земельних ресурсів Держкомзему України, чим порушено законодавство України.

Зазначають, що згідно зі схемою розташування ділянки (наявної у документації із землеустрою) вказано орієнтовне місце розташування земельної ділянки, однак воно міститься не у планово-картографічних матеріалах, якими встановлено межі м. Львова.

Продеж землі без конкурсу

Продаж земельної ділянки відбувся без дотримання конкурсної процедури.

Занижено також вартість земельної ділянки при викупі що спричинило недоотримання коштів місцевим бюджетом в орієнтовному розмірі 40 млн. грн.

Експертна грошова оцінка вартості земельної ділянки площею 23,4913 га, що розташована в м. Львів, вул. Т.Шевченка, промислова зона «Рясне-2», станом на 14.12.2015 р. експертами визначена в розмірі 92 132 585,02 грн. що на 40 мільйонів більше, чим завдано шкоди місцевому бюджету.

За даними перевірки, висновків експертів встановлено, що земельна ділянка продана Товариству з обмеженою відповідальністю «Сітіпарк Львів» (Товариству з обмеженою відповідальністю «Індустріальний парк М10») протиправно всупереч концепції розвитку індустріального парку, не на конкурентних засадах та за заниженою вартістю.

Ухвала Львівської міської ради від 17.12.2015 р. N 24, якою прийнято рішення про продаж земельної ділянки, Товариству з обмеженою відповідальністю «Сітіпарк Львів» незаконна, а договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 23,4913 га укладений між Львівською міською радою Львівської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "СіТіПарк Львів - недійсний.

Посадові особи Львівської міської ради не ініціювали розірвання договору про створення та функціонування та індустріального парку, що фактично призвело до протиправного користування комунальним обєктом Товариству з обмеженою відповідальністю «Сітіпарк Львів» протягом 7,5 років.

Нездійснення контролю за виконанням інвестиційних зобовязань є протиправною поведінкою посадових осіб Львівської міської ради.

Мало того, що не розірвали договір купівлі продажу земельної ділянки, так ще не звернулись з позовом про розірвання договору про створення та функціонування індустріального парку.

ІА "Вголос": НОВИНИ