У ЄС підтримали ідею використання прибутків від заморожених активів РФ на користь України.

Європейський Союз схвалив плани стосовно передачі Україні доходів від заморожених активів Російської Федерації, повідомляє Міністерство юстиції.

Про це повідомляють на офіційному сайті Міністерства. 

У ЄС підтримали ідею використання прибутків від заморожених активів РФ на користь України. Європейська комісія планує представити вже в грудні юридичні пропозиції.

Внаслідок західних санкцій залишено у замороженні $300 млрд, які належать Центральному банку росії. Більшість цих коштів - €180 млрд - знаходяться в Euroclear. Західні партнери розглядають можливість використання цих активів РФ з метою отримання прибутків та їх спрямування на проекти відновлення України.

«Отже, очікування такого плану - грудень місяць. Дані активи зберігаються в основному в формі цінних паперів, що мають термін погашення та виплату доходів. Тому, відповідно, ця ліквідність може бути використана і може працювати і приносити доходи (windfall revenues). Як заявив сам Euroclear, таких коштів закумульовано уже 3 млрд. Тобто ми розуміємо що ці доходи суттєво збільшуються і будуть дуже корисними Україні», - роз'яснила Ірина Мудра заступниця Міністра юстиції.

Також заступниця Міністра юстиції наголосила, що українська сторона добиватиметься конфіскації усіх активів рф, а не лише доходів з них.

ІА "Вголос": НОВИНИ