Проект дощових садів у Лодзі коштуватиме 3,4 млн злотих.

Школи в Лодзі відкриють 120 дощових садів, щоб покращити утримання міста та розповісти дітям про кліматичні зміни.

Невелике затримання води у місті - це спосіб подолання посухи та зливи. Однак у густо забудованих та бетонних міських просторах проблема, як правило, полягає в тому, щоб знайти для садів місце, повідомляють польські медіа.
Поляки підійшли до інноваційного рішення - проект дощових садів, який був запроваджений у Лодзі цього року. Стимулом для будівництва таких установок було співфінансування від уряду, який виділив із власного бюджету для житлових громад (до 10 000 злотих) та фізичних осіб (до 6 000). Кошти на фінансування проекту для шкіл отримані завдяки грантам норвезьких фондів, що дозволило профінансувати такі сади на 100% .

Це перший проект такого типу в Польщі. «Програма матиме небачений масштаб: вона охопить більшість учнів лодзьких шкіл. Ми поєднаємо в ньому не лише освіту, але й вкладаємо інвестиції, від яких ефекти залишатимуться в школах роками», - розповів Мацей Рімер, директор Департаменту екології та клімату мерії в Лодзі.

Вартість понад 100 садів у школах Лодзі становить 3,4 млн злотих, їх будівництво розпочнеться наступного року і триватиме до 2024 року.
Інновація полягає у наступному. Бочки для збору дощової води підключають до дренажних труб до зелених насаджень. Учням пояснюють такий екологічний підхід. У рамках другого освітнього рівня протягом наступних двох років будуть організовані тренінги, семінари та конференції для вчителів, що дозволить розпочати пілотну програму екологічної освіти. Учні мають дізнатися як створюються такі сади, а також дізнаються про глобальні зміни клімату. Цього року розпочинається підготовка, а наступного - програма «Лодзькі школи для клімату. Місцеві адаптаційні дії».

Що таке дощовий сад і чому на проект варто витратити кілька мільйонів злотих?

У такому саду знаходяться ретельно відібрані гідрофільні рослини такі, як королівський довгоносик, іриси та осока. Ці рослини замкнені у просторі, у горщиках або шматку ґрунту, який ізольований знизу. Вони очищують дощову воду від токсинів, яка пізніше потрапляє в грунт. Під рослинами є шари землі та гравію, які також утримують воду і місткість такого саду збільшується.

Довгостроковим ефектом є відсутність мікропаводків після сильних дощів, які все частіше трапляються в Польщі внаслідок зміни клімату. Тоді вода довше затримувалась і повільніше надходила до зливової каналізації. Якщо сад збирає воду, що стікає з даху - її розмір залежить від площі даху, наприклад 2 м кв. дощового саду для 100 м кв даху.

Ідея створення проекту для шкіл у Лодзі фінансуватиметься з норвезьких фондів, наголошує «Rzeczpospolita»

Раніше Вголос повідомляв:

учні польських шкіл також мають проблеми із пандемією коронавірусу

ІА "Вголос": НОВИНИ