Парковка для людей чи продати з аукціону під готель. Баталії за ласий шматок землі у центрі Львова тривають. Львів'янам через суд вдалось визнати нечинною ухвалу Львівської міської ради про затвердження детального плану територій на вул. Вороного, який передбачає там будівництво розкішного готелю.

Це вже друга перемога місцевих мешканців, які хочуть, аби замість приватного готелю на вулиці Вороного облаштували парковку.

Якщо ж віддавати землю бізнесу, то лише з аукціону. Попередній детальний план територій, до слова також скасувала феміда.

«Львівська Міська рада продублювала детальний план і знову ж таки нам довелось піти до суду і сьогодні вже є рішення апеляційної інстанції про те, що такий детальний план є скасований», - розповіла львів'янка Юлія Старчак.

Боротьба за цю землю у самому центрі Львова точиться вже кілька років. Місцева влада всіма силами намагається передати землю у власність приватному підприємцю ТзОВ «Ательєр», яке у медіа тісно пов'язують із мером міста Андрієм Садовим. 

Йдеться про Назара Купибіду, який є одним із засновників Холдингу емоцій «!FEST», а також керівника ПАТ Концерн «Галнафтогаз» Віталія Антонова.

Замість парковки на вулиці вороного там планують звести готель. От тільки землю під будівництво мерія хоче віддати практично за безцінь. Жодного аукціону на придбання земельної ділянки місцева влада не проводила. Відтак, як обирали підприємця, якому передадуть землю – невідомо.

«Ми обирали владу для того, щоб вона ефективно використовувала наші ресурси, майно нашої громади, гроші нашої громади, то якщо ми просто комусь віддаємо то мені це досить дивно виглядає. Тому нам не зважаючи чи це є мирний час, чи воєнний стан нам слід слідкувати за своїми грошима. А зараз у воєнний час воно ще більш актуально. Тому що ті гроші, можна напряму можна співвідносити із життями, які наші військові там втрачають на жаль і в тому числі через те що не забезпечені якимись автомобілями, амуніцією чи дронами, чи іншим», - розповів громадський активіст Святослав Літинський.

За найскромнішими оцінками рієлторів земельна ділянка у 18 соток, яку збираються віддати задарма пішла б з молотка щонайменше за 10 мільйонів гривень, за які можна придбати понад півтисячі дронів для ЗСУ.

«Розташування ділянки досить хороше, це центральна частина Львова і якщо говорити про справедливу ринкову ціну, яка могла б бути озвучена на аукціоні, то з теперішніми реаліями ця ціна могла б коливатись від 15 тисяч доларів за сотку. Верхньої ціни як такої не має, тому що якщо це аукціон, то відповідно, хто більше дасть той фактично виграє аукціон», - зазначив експерт з нерухомості Микола Онуфрієнко.

Попри обурення громадськості та суди питання про затвердження проєкту землеустрою з будівництвом готелю внесли до порядку денного чергової сесії Львівської міської ради.

Під час попереднього голосування депутати з «Самопомочі», ЄС, Голосу і Варти більшістю проголосували «за». Одні начебто хочуть врятувати ділянку від занедбаності, а інші й зовсім не знають за що голосували.

«Можливо, активісти знають більше, ніж депутати про цей об'єкт. Але за документальною частиною ми бачимо А: нерухомість, Б: дані земельної ділянки. Тим більше це вже друга сесія. Один раз за це сесія вже проголосувала більшістю голосів. Я не пригадую, треба глянути, як я голосував», - додав депутат ЛМР від «Голосу» Андрій Дячишин.

А голосував сам Андрій Дячишин - «за». Відповідаючи на питання, депутати намагаються хитрувати, навіть вдаються до смішних пояснень. Обранець Рясного від ЄС Дідух каже, що проголосував, бо ділянка занедбана, а так - він не проти аукціону.

«Не готовий, тому що на цей момент у мене немає рішення. Тому що, як для містян, це дуже двояке питання. З однієї сторони, ми повинні бачити, що є бачення мешканців, до яких треба прислухатись, а з іншого боку, вибачте за слово, але в такому стані, як воно перебуває зараз: занехаяне і закинуте - воно точно не може бути», - поділився депутат ЛМР від «ЄС» Михайло Дідух.

Серед тих, хто раніше голосував «за» і Тарас Ворко. Втім він вирішив проігнорувати повідомлення із питанням про ділянку на Воронного.

Наразі не відомо чи дозволять міській раді винести це питання на голосування, враховуючи, що суд визнав недійсним детальний план територій.

«По факту юридично надалі вся документація, яка базується на цій ухвалі яка є нечинною і не законною за рішенням суду і не мала б мати місця, як такого. І на мою думку, переконана, що Львівська міська рада зараз не має права на таке голосування», - розповіла львів'янка Юлія Старчак.

Тож питання чи віддасть міська влада безкоштовно земельну ділянку в центрі міста друзям мера - залишається відкритим. Чи будуть голосувати, стане відомо 14 грудня під час засідання сесії ЛМР.

До слова, раніше до депутатів з відкритим листом зверталися мешканці і військові. Вони просили у депутатів, аби ті не дарували цю ділянку приватним підприємцям. Натомість просили провести відкритий аукціон, а всі виручені кошти спрямувати на допомогу Силам оборони України!

Максим Турчинський та Богдан Павлечко. Телеканал НТА

ІА "Вголос": НОВИНИ