Служба безпеки України повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману, якого помічали у компанії львівського мера Андрія Садового. Він профінансував на мільярди рублів декілька оборонних заводів в Росії.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

СБУ повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману, який фінансує агресію РФ в Україні.

З початку повномасштабного вторгнення РФ він «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора.

Серед заводів, які спонсорував олігарх, «Тульський патронний завод», який виробляє набої, а також «Уральський оптико-механічний завод імені Яламова», де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ.

За даними СБУ, для фінансування загарбницьких «проєктів» Кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп».

Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком «армия России», яка постачається окупантам на передову.

Разом з цим Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні. Крім того, страхові компанії фігуранта взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

Також Фрідман забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв’язок в тимчасово окупованих регіонах України.

Наразі олігарх переховується за кордоном. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Водночас на вручення підозри Фрідману відреагував політик та колишній народний депутат України Юрій Михальчишин.

«Вони просто слухали джаз разом на Альфа-джаз фесті», - написав він.

Нагадаємо, раніше російський олігарх Фрідман хотів «дати хабар», а точніше перевести 1 мільярд доларів в український «Альфа-банк», власником якого він є – щоб з нього зняла санкції Велика Британія.

ІА "Вголос": НОВИНИ