Про перемовини, відведення військ та начасна аналітика, яка не потребує додаткового коментування.

Отже, щодо відведення військ, як стало відомо відразу після переговорів, чи це таки відведення, чи все ж  ротація окремих підрозділів? На це запитання відповідав та розповідав про деякі цікаві деталі в ефірі телеканалу НТА – Юрій Підлісний, керівник програми «Етика-політика-економіка», завідувач кафедри політичних наук українського католицького університету.

«Те, що ми читаємо із закордонних ЗМІ, розвідувальні служби різних країн не вважають, що це є відведення військ, як і не вважають, що тут буде якесь полегшення, пом’якшення бойової ситуації. Мусимо зрозуміти, що орки не отримали якоїсь суттєвої переваги на напрямку Києва і тому вони хочуть відіграти ситуацію на півдні, де, якщо вони зберуть достатньо сил, вони можуть спробувати завдати серйозного удару по Україні», - говорить Підлісний.

Політолог відразу уточнив, що говорити експертно на схожі питання не є в його компетенції, а лише на основі того, що скаже Генеральний штаб, адже саме він приймає і прийматиме такі важливі і правильні рішення.

На цитату зі слів президента України: «Ми не бачимо підстав для довіри словам, що звучать від тих чи інших представників держави, яка продовжує воювати заради нашого знищення», та чи є у цьому політичні підтексти, пан Юрій гостро заявив:

«Намає жодного політичного підтексту, ми повинні розуміти, що головними перемовниками є Збройні Сили і все що вони (окупанти – авт.) там заявляють, нас не повинно цікавити, лише те, що роблять наші Збройні Сили і їх підтримувати. Крапка.»

Підтверджуючи, не фаховість у військовій сфері, Юрій Підлісний, все ж висловлює своє бачення військової ситуації, що ворог зараз намагається зосереджувати свою увагу на півдні України, щоби звідти її розвивати далі.

Це очевидний факт, і це розуміє і наш генерал Залужний і Генштаб, і краще за кожного з нас", уточнив пан Юрій.

Щодо політичних планів росії, внаслідок таких великих втрат, росія має своє кремлівське бачення:

«Їм байдуже, які втрати. Якщо здобудуть Україну, то ці здобутки їм перекриють всі втрати, які вони мають. Ми знаємо, як відбувалася 2-га світова війна, як відбувалися інші війни, коли вони закидували своїми трупами», - констатує політолог.

Розглядаючи питання участі сирійських військових за гроші, які їм пропонує російске керівництво та зважаючи на те, що українська армія змітає з лиця землі кожного ворога, що зайшов на нашу землю, пан Юрій сказав:

«Так, як говорять наші військові експерти, та кількість, яку вони будуть здатні «законтрактувати», особливої ролі не зіграє, тим більше, що це люди, які мотивовані воювати за гроші, а не за ідею. Це не вояки».

А як щодо перемовин? Експерт зазначає:

«Важко коментувати результати цих перемовин з кількох причин. Перше, що ми знаємо, це брифінг нашої переговірної делєгації, брифінг – це не текст. Для фахового коментування має бути, як мінімум текст. А з того, що нам сказали на брифінгу, так виглядає, що немає ні перемоги ні зради. Той факт, що на цих переговорах москалі не ставили питання про «денацифікацію», про інші дурниці, можливо, це є певний прогрес і певний шлях до пошуку якогось конструктиву», - вважає пан Підлісний.

Проте реальна позиція росії на такі пропозиції досі не відома. Окрім того, багато запитань, щодо гарантій безпеки, адже є багато країн, які потенційно можуть стати такими гарантами і приєднатися до договору.

«Ми вже чули, що і Британія готова і Німеччина готова виступити гарантами, але стоїть питання, що вони собі уявляють під питанням гарантії української безпеки. Але найважливіше питання це участь росії, як гаранта нашої безпеки… А яким чином, взагалі, росія може виступати гарантом нашої безпеки, якщо від 1657 року росія є гарантом нашої небезпеки?», - прозвучало риторичне запитання від політолога.

Наступне, не менш важливе запитання від гостя: «Що в перемовинах робить Олександр Чалий?». Йдеться про колишнього заступника міністра закордонних справ, який був причетним до формування Будапештського меморандуму: «..де ми вже отримали і безядерний статус і нейтральність і що воно нам дало..», - цитуємо контекстуально політогога.

Зачіпаючи тему міжнародної ситуації з висилання російських дипломатів з інших країн, зі звинуваченнями у шпигунстві і тощо.. Юрій Підлісний компетентно ствердив, що:

«Збиток росії буде завданий не на дипломатичному рівні. Збитки будуть завдані двома речами: перший, це ЗСУ і всі наші силові структури і другий збиток, це консолідація найбагатших країн світу, які ввели санкції і повинні їх посилювати».

Говорячи про газове питання, оплату в рублях та інформаційну гру росії навколо цього гість пояснив, що це спроба приниження Європи і відміна санкцій. Все залежить, хто проявить більшу витривалість.

«Головне, щоби не дали слабинку в Європі», - дипломатично зауважив Підлісний.

Роль Угорщини у питанні підтримки України для політолога теж зрозуміла:

«Вони забули 1956 рік (революція, придушена росією в Угорщині – авт.) і дуже сумно, що консерватор Орбан іде в російському фарватері, це є дуже прикро», - коротко уточнив експерт.

Не можливо було не зачепити питання посівної, та ролі українського експорту.

«Сільськогосподарський експорт є дуже важлива стаття доходу нашого бюджету. Україна є ключовим гравцем для світової харчової безпеки. Якщо Україна не зможе засадити  соняшник, кукурудзу. Пшеницю на тих територіях, які зараз дуже часто є під обстрілом, то це є велика проблема», - висловив свою позицію Підлісний.

Підсумовуючи, пан Юрій Підлісний зауважив:

«На дипломатичному світовому рівні оця війна мусить бути максимально швидко зупинена, бо світ від цього програє, а наша задача: працювати на те, щоби наші Збройні Сили України могли на наших вигідних умовах цю війну зупинити».

Читайте також:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ