Серед прихильників демонтажу пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту - громадський активіст, адміністратор групи “БЕЗ ВАТИ” Станіслав Скачко. Він категорично налаштований щодо згаданого пам’ятника на площі Маланюка і аргументує свою думку п’ятьма зауваженнями.

Зокрема, про це він розповів під час прямого етеру “Народне Толк-Шоу” на телеканалі NTA.

Незаконне встановлення 

На думку громадського активіста, члени виконавчого комітету Львівської міської ради порушили порядок встановлення пам’ятників, а саме уникнули конкурсу. 

“Насправді, перед встановленням будь-якої скульптури є процедура. Я знаю, що деякі члени виконкому утрималися при голосуванні за дане питання, адже архітектурного конкурсу просто не було”, - вважає Станіслав Скачко.


НЕбезкоштовний подарунок

Адміністратор відомої групи “БЕЗ ВАТИ” наголошує на тому, що він не знайшов переконливої інформації щодо джерела фінансування цієї скульптури. Зокрема він згадав і автора пам’ятника. Станіслав Скачко впевнений, що автор на теренах Європи не є надто відомим, а отже виникають питання щодо вибору й самого скульптора.

“До сьогодні невідомо, хто платив за цей “подарунок”. Це коштовна річ, а автор, з моєї інформації, не є надто популярним в Європі, зокрема відомий хіба своєю “вихідкою” у Львові. З такою скульптурою точно справився б і львівський митець, можливо вийшло б і дешевше і краще. Як то кажуть: “Бійтеся, що боги в дари приносять”, - аргументує громадський активіст.

 

Патріотична складова

“Я маю цілий ряд запитань, однак, що обурює найдужче, Що заради цієї “потвори”, хотіли перейменувати площу Маланюка, патріота України на площу музики”, - пояснює Станіслав Скачко.

Також він вважає, що перейменування площі на користь абстрактного, свідчить про антипатріотичну позицію тих, хто це запропонував.

 

Які мотиви Оксани Линів

Станіслав Скачко вважає, що достеменно невідомо чим керувалася всесвітньо відома українська диригентка, коли ініціювала такий подарунок. Серед всього, сумніви викликає широке висвітлення цієї події телеканалом 1+1 та російське коріння родичів Линів.

“Виступати в прямому ефірі на телеканалі 1+1 дуже дорого. Цю ж подію висвітлювали дуже довго. Однак, на мою думку, цей канал не просуває українські мотиви. Також свекор Линів, Олександр Анатолійович Мурза - член журі конкурсу “Балалайка - душа Росії”, що проходить в Москві”, - повідомляє Скачко.

 

Пам’ятник Моцарту - можлива операція спецслужб

“В вузьких колах, відомо що іноземні спецслужби працюють досить тонко. Й іноді через таких відомих, популярних людей, просуваються абсолютно непопулярні для українців речі”, - підсумував Станіслав Скачко.

Нагадаємо, у квітні цього року виконком Львівської міської ради погодив встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам'ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на площі Є. Маланюка. І 26 серпня цей знак, а точніше – скульптуру, встановили попри протести частини львів'ян.

30 серпня 2021 року на порталі e-dem.in.ua – Єдина система місцевих петицій було зареєстровано електронну петицію під назвою «Демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка». Петиція набрала необхідні 500 голосів підтримки. 

Водночас прихильники скульптурної композиції створили петицію з альтернативною думкою. 

Зрештою міська рада Львова не підтримала петицію за демонтаж монументу Моцарту

ІА "Вголос": НОВИНИ