Відкриття міським головою Львова Андрієм Садовим левів на цвинтарі Орлят може піти на шкоду україно-польським відносинам.

Таку думку у своєму Фейсбуці висловив львівський активіст та доброволець Антон Петрівський.
 
«У 2005 році спільними зусиллями президентів України Віктором Ющенком та Польщі Александром Кваснєвським досягнуто згоди щодо відкриття та подальшого збереження польського військового меморіалу »цвинтар Орлят« без подальшого встановлення на ньому нових військових елементів. Згодом на цьому меморіалі без погодження, але за мовчазної згоди львівської мерії спочатку з'явився »меч-щербець« та вже згадані леви. Ці символи для поляків є символами польського Львова. Зрозуміло, що українцями, така символіка сприймається під дещо іншим кутом зору», - зазначив він.
Останніми роками, ймовірно, з допомогою фінансування російських спецслужб, у Польщі траплялись провокації з руйнуваннями меморіалів УПА. Утім на думку захисника, попри певну напругу в україно-польсько відносинах, українці завжди усвідомлювали важливість збереження дружніх відносин з поляками. Особливо тоді, коли повстала загроза перед росією. 
 
«Для зняття напруги також львівською обласною радою було проголосовано рішення про необхідність демонтажу левів, які були незаконно встановлені на Личаківському цвинтарі. Міська рада не демонтувала їх, але закрила для огляду плитами», - додав він.
Доброволець також підкреслив, що з початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, між поляками та українцями відносини налагодились, адже обидві нації зрозуміли важливість спільної боротьби проти рф. А ось відкриття міським головою Львова Андрієм Садовим левів на цвинтарі Орлят є провокацією, яка знову може дати розкол в україно-польських відносинах. 
«Природньо, що українці обурюються такими діями міського голови, бо це зачіпає наш національний інтерес, нашу національну пам'ять. Поляки бачать таке обурення і мабуть теж почнуть обурюватися. Це може перерости в певний деструктив у наших відносинах спільної боротьби», - зазначив він. 
На погляд захисника, зараз, в умовах війни, важливо уникати будь-яких непорозумінь, які можуть спричинити певні конфлікти з польським народом. Тож подякувати полякам за всеосяжну допомогу та підтримку, за його словами, можна іншим способом. 
 
«А після перемоги, я впевнений, що і поляки і українці усвідомлять, що всі конфлікти між нами завжди йшли на користь третім сторонам і пожмуть одні одним руки. І ми в себе вдома продовжимо шанувати наших Героїв, а вони в себе вдома своїх, без взаємних обвинувачень і образ», - резюмує Антон Петрівський. 
Нагадаємо, 2 дні тому, міський голова Львова Андрій Садовий повідомив про відкриття на польському меморіалі «Цвинтар орлят» скульптур левів. Раніше вони були причиною низки провокацій, тож з 2015 року були закритими. 

ІА "Вголос": НОВИНИ