Колишній очільник Головного управління розвідки Василь Бурба заявив, що вказівку перенести спецоперацію по затриманню російських найманців від імені президента передав голова його Офісу, Андрій Єрмак.

Таку заяву генерал-полковник ЗСУ зробив в ефірі політичного токшоу  «Свобода слова Савіка Шустера».

Василь Бурба розповів, що прибув доповідати президентові про поточну ситуацію по операції, однак голова держави тоді його не прийняв. 

"Ми до президента не потрапили… Ми піднялися на 4 поверх і нам повідомили, що з нами буде розмовляти глава Офісу (Андрій Єрмак – ред.). Ми провели розмову, нас було троє: я, перший заступник Руслан Баранецький і глава Офісу", - розповідає генерал.

Як уточнив ексочільник ГУР Міноборони, під час доповіді Андрій Єрмак проінформував його про наказ президента - перенесення фінального етапу операції. 

"У зв’язку з тим, що він був делегований президентом, я отримав вказівку щодо перенесення фінального етапу. Я отримав відповідь, що це вказівка президента, тобто, особа, яка була делегована й перед цим була присутня, повідомила, що це команда президента" - пояснює Василь Бурба

За словами генерал-полковника Бурби, ні він, ні СБУ не могли не виконати цю вказівку, адже в той момент Єрмак говорив він імені Верховного Головнокомандувача. Водночас як зауважив Василь Бурба, саме перенесення фінальної стадії операції з затримання бійців ПВК «Вагнер» стало причиною її зриву. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", згідно з висновками розслідувачів з «Bellingcat», українські спецслужби дійсно працювали над планом затримання військових злочинців з ПВК «Вагнер». Понад те, президент Зеленський знав про операцію та дав згоду на її проведення, попри те, що раніше публічно це заперечував. 

ІА "Вголос": НОВИНИ