Іноземні посли в Україні «користуються розкішшю, якої позбавлені українські посли в їхніх країнах». Адже наші дипломати просто не можуть потрапити на зустріч із главами МЗС країн, де вони перебувають.

Як інформує Інтерфакс-Україна, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Я міністр, який найменше в Україні зустрічається з послами »Великої сімки«, хоча це мої безпосередні підопічні. Я вважаю, що взагалі іноземні посли в Україні користуються розкішшю, якої позбавлені українські посли в їхніх країнах. І це теж те, що потрібно змінювати. Це наша внутрішня проблема, бо ми самі собі її створили», - сказав Кулеба в інтерв'ю агентству.

Міністр пояснив, що іноді українські посли не можуть потрапити до його візаві, міністрів в інших країнах світу, бо є 33 рівні, з якими їх змушують переговорити до цього.

«Давайте нарешті почнемо себе поважати. Це жодним чином не впливає на моє особисте ставлення до іноземних послів тут, вони всі чудові люди, і посли G7 дуже гарні у нас зараз, я вдячний їм за те, що вони дійсно хочуть допомагати Україні. Але якісь базові правила взаємної поваги мають у відносинах існувати», - підкреслив міністр.

Глава МЗС зауважив, що відмова від партнерозалежності не передбачає відмови від партнерів.

«Ми маємо їм бути вдячні за підтримку, ми маємо поважати їх, але треба припинити постійно грати другим номером щодо партнерів», - вважає Кулеба.

Водночас міністр висловив думку, що партнерозалежність - це стиль української дипломатії, напрацьований за багато років.

«Він не є єдиним стилем, ми і в минулому в низці випадків показували характер, але загалом такий стиль був. Я просто виріс у цьому, я дуже добре відчуваю, про що йдеться. Це дуже проста ситуація, яку можна описати так: »Давайте щось зробимо? Нехай спочатку зроблять партнери, а ми приєднаємося« або »Давайте скажемо партнерам, що ми цим не вдоволені? Ні. Навіщо дратувати партнерів?« Ось про відхід такої ментальності я говорю, коли кажу, що ми повинні позбутися партнерозалежності», - пояснив він.

Глава МЗС України вказав, що Україна не боїться бути першою і не боїться говорити партнерам правду.

Міністр підкреслив, що хоче, щоб Україну поважали, ставилися до неї, як до рівної, щоб Україною захоплювалися, бо вона не боїться бути першою.

Раніше Дмитро Кулеба заявив, що МЗС буде захищати заарештованого у Грузії Саакашвілі як громадянина України.

ІА "Вголос": НОВИНИ