До 27 травня львів’яни та гості міста можуть відвідати виставку «Бути зараз» фотохудожників-початківців Центру Візуальної Освіти, яка розмістилася у галереї ХотАртХол Палацу Хоткевича. Цей проєкт – своєрідний фотощоденник візуальних рефлексій української молоді на тему війни.

«Вголос» відвідав унікальну експозицію, аби дізнатися про неї більше.

Показати іншу сторону війни

Повномасштабне вторгнення російських військ на територію нашої держави наприкінці лютого 2022 року розділило наше життя на «до» та «після». З тих пір, чимало творчих людей «мобілізувалось» на мистецький фронт.

Серед них – фотохудожники та фоторепортери. Замість зброї у них – фотоапарати, а у їхніх фотоприцілах – злочини країни-окупанта. 

Та, окрім того, важливо фіксувати й іншу сторону війни. Ту, яку відчуває кожен із нас у буденних та звичних у нас речах. Адже зміни у нашій свідомості виникають навіть тоді, коли ми за декілька сотень кілометрів від бойових дій.

«Бути зараз»якраз і є спробою переосмислити реалії сучасного життя в Україні та показати світу іншу сторону цієї війни, розповідає його кураторка Ірина Єрошко.

«Здавалося б, у час відео, фотографії мають мати другорядну роль. Але саме завдяки фотографії ми фіксуємо і запам’ятовуємо цю війну. При згадці Бучі, Ірпіня, Маріуполя, Харкова, Чернігова – перед очима в кожного виникають певні фото. Закордоном вони працюють сильним триггером публічної думки. Мотивують до санкцій, публічних звернень, офіційних візитів. Ці фото теражують газети, їх бачить увесь світ. Як би дивно це не було, фотографія до сих пір домінує на медіаринку. Ми ж використовуємо її щоб показати іншу сторону війни. Ту, яку не знімуть іноземні фотожурналісти. Її можемо показати лише ми самі», – переконана вона.

Переосмислити події, які ми переживаємо ТУТ і ЗАРАЗ

Виставка «Бути зараз», представлена в ХотАртХол у рамках виставкового проєкту «Україна після 24.02»  – це своєрідний фотощоденник війни, у якому в режимі реального часу взяли участь фотомитці-дебютанти Центру Візуальної Освіти зі всієї України.

Зокрема, експонентами колективного мистецького фотопроєкту стали мешканці Луцька, Тернополя, Києва, Лисичанська, Кременчука, Житомира, Львова, Вроцлава, Любліна, Хуста, Сарнів та Берліну.

«Ідея цього групового фотопроєкту полягає в тому, щоб змістити увагу з пасивного спостерігання новин на активну творчу діяльність та саморефлекцію. Фотографія стала пунктом об’єднання, оскільки весь мій попередній досвід пов’язаний з фотографією та викладанням. До того ж, фотографія – надзвичайно легкий і доступний усім медіум. Усі вміють робити фото, але не всі вміють передати цими фото те, чого не можна побачити чи доторкнутись. Ми вчимося разом», – підкреслює кураторка проєкту. 

Кожна із світлин, що представлені на експозиції, має свою унікальну історію. Хтось із учасників фотопроєкту рефлексує на тему тривожності та піднімає у своїх роботах емоційний аспект воєнних дій. Хтось роздумує над темою нашої взаємодії з цифровим простором в умовах російського вторгнення. А дехто робить акцент на змінах, які нам довелось відчути у побуті з моменту, як в нашу країну прийшла війна.

Зокрема, у своїй серії робіт із назвою «8 років», одна з фотомисткинь документує дитинство свого молодшого брата в умовах війни. Ще одна авторка зробила цілий проєкт, у якому вона спочатку фотографувала побут іноземців, а згодом – просила їх зібрати свою тривожну валізку та фіксувала це на камеру. 

Показувати світу 

У найближчому майбутньому організатори фотовиставки також планують показати роботи своїх студентів і за кордоном. Зокрема, як розповідає Ірина Єрошко, прямо зараз триває підготовка ще однієї експозиції у м. Заарбрюккен, що у Німеччині. 

«Дуже хотілося б, щоб виставка подорожувала іншими країнами та Україною теж. Для цього ми шукаємо партнерів та можливі локації», – додає вона. 

Крім того, іншу частину виставки «Бути зараз» можна буде побачити вже цих вихідних у виставковій галереї «Дзиґа». На ній будуть представлені інші роботи студентів Центру Візуальної Освіти, які не увійшли до експозиції, що у галереї ХотАртХол Палацу Хоткевича. 

Водночас,виставка у галереї ХотАртХол Палацу Хоткевича триватиме до 27 травня. Вхід вільний за наявності посвідчення особи.

Довідка.

З початком війни, Палац Хоткевича у м. Львові, як і інші культурні установи міста, активно долучився до боротьби з російськими окупантами. Зокрема, заклад культури займається волонтерською допомогою. 

«У березні волонтерство займало мабуть 80% нашого робочого та позаробочого часу. Ми отримували допомогу від наших міст-партнерів з-за кордону та далі розподіляли її в регіони, де тривали активні бойові дії. Зараз ми допомагаємо точково та за зверненнями близьких нашій установі людей як військовим, так і ВПО, які мешкають у Львові», – розповідає директорка палацу Олександра Онишкевич. 

Також, заклад активно співпрацює з Департаментом агломерації ЛМР та проводить різноманітні майстер-класи для людей, які, втікаючи від війни, знайшли прихисток у нашому місті. 

На цих майстер-класах учасники можуть не лише здобути певні художні навички, а й також – ознайомитись з локальним культурним контентом та з певними феноменами  української культури.

«Вони привячені, наприклад, живопису Марії Приймаченко, на яких учасники відтворюють образи дивовижних звірів української художниці. Або ж, малювання на склі, коли є тематика гуцульської ікони, що характерно для нашого регіону. Також, це мастер-класи декупажу, витинанки, листівок. Деякі з цих робіт, в тому числі, ми відправляли військовим разом із гуманітарною допомогою. Тож, це процес досить двосторонній. По-перше, це арт-терапія для людей, які змушені були залишити свої домівки. А, по-друге, це арт-терапія і для нас самих, адже ми ще залучаємось у процес взаємодопомоги», – додає заступниця директора Палацу Хоткевича Тетяна Продан.

Крім того, при Палаці Хоткевича функціонує Офіс Львів – місто літератури ЮНЕСКО, що займається міжнародною діяльністю та кіноклуб, у якому мешканці та гості міста можуть безкоштовно переглянути фільми українського кінофонду.

І, звісно ж, ХотАртХол –  виставковий простір, де постійно експонуються мистецькі дебюти та у якому, власне, й відбувається фотовиставка «Бути зараз», яку можна відвідати до 27 травня. 

ІА "Вголос": НОВИНИ