У четвер, 9 травня, Львівському апеляційному суді відбулося засідання у справі Ірини Фаріон.

У Львівському апеляційному суді розглядають справу щодо визнання незаконним та скасування наказу про звільнення Ірини Фаріон зі Львівської Політехніки. Чергове засідання розпочалось із гімну України. 

Попереднє засідання перенесли через те, що на нього не прийшов представник Львівської політехніки. Цього разу були присутні обидві сторони. Від вишу виступив начальник юридичного відділу «Львівської політехніки» Андрій Мороз, який в процесі судового засідання визнав, що ані ректорат, ані так звана тимчасова комісія університету не вислухали позицію та пояснення Ірини Фаріон напередодні звільнення. Ба більше, як з’ясувалось, професорці і не збирались надавати слова.

- Це була власна воля, це було таке службове розслідування чи як це назвати?

- Це не є службове розслідування, просто виходили із ситуації, яка була на той час.

- А чому не відібрали пояснень?

- Не знаю.

- Не можете пояснити?

- На жаль, так, це була прогалина наша.

- І навіть не пропонувалося надати пояснення?

- Наскільки мені відомо, що ні.

Під час засідання заслухали Ірину Фаріон та її адвоката, а також представника Львівської політехніки. Крім того, суд ухвалив повністю переглянути запис програми «Рандеву з Яніною Соколовою», окремі висловлювання з якої мовляв і стали підставою для звільнення Ірини Фаріон. 

Позицію Ірини Фаріон у висловлюваннях щодо української мови в українській армії розділяють і військові, які прийшли підтримати професора. Захисник Олександр емоційно розповідає, що сам з Донеччини і вкрай негативно реагує на російську не лише у війську, а й на теренах цілої України.  

«Я приїхав у відпустку, в мене ось тут лежить відпустка, в мене ось тут УБД, тут військовий квиток. Мене це ображає, мене це обурює, мене ось всі ці суди проти Ірини Дмитрівни - такого не може бути, це абсурдно. Чому вони не вивчили української мови і хто їм заважав її вчити? Я сам з Донецької області, в нас українські села. Мене ображає і обурює, коли «рускоговорящій регіон», що значить «рускоговорящій регіон» - ні одного населеного пункту не засновано москалями - всі населені пункти засновані українцями», - сказав Олександр.

Категоричний щодо російської мови в ЗСУ й корінний кримець, доброволець Едуард Леонов. Чоловік каже, все що російське - вороже. 

«Щодо російської - однозначно - це небезпечна мова для військовослужбовця. Серед нас побутує такий напів жарт: «чуєш ворожу мову - стріляй на звук», - а ворожа мова у нас одна - це російська мова. Тому, якщо ти не хочеш змішувати себе з ворогом, якщо ти хочеш ідентифікуватись, як український військовий - це всеодно, що однострій», - йдеться в повідомленні.

Підтримати професора прийшли і студенти Львівської Політехніки. Зокрема Юрій, який закінчує бакалаврат, хлопець вважає звільнення незаконним.

«Пані Ірину звільнили, цілком під приводом такого політичного замовлення, що це звільнення є абсолютно не чинним, його не мало бути і якщо вже говорити про мою думку то пані Ірина навіть якщо виграє суд вона не повинна повертатись в Львівську політехніку, особисто я чекаю її в Кабінеті міністра освіти і науки України», - сказав студент.

Наприкінці засідання суддя запропонувала сторонам укласти мирову угоду

«Не має миру там, де є війна. Війну треба виграти. Нам треба переможний мир. Нам потрібно жити за законами. Я дуже рада, що сьогодні засідання мало такий повноводний характер, що мала можливість виступити і одна сторона, і друга сторона і, що повністю подивились це відео - це абсолютно правильно», - йдеться в повідомленні.

Представник  Львівської Політехніки двічі обіцяв журналістам дати коментар, однак і в перерві і після завершення суду такої можливості вочевидь не знайшов.

Наступне засідання суду у справі Фаріон відбудеться 29 травня.

Нагадаємо  Ірину Фаріон звільнили з Національного  університету  "Львівська політехніка у листопаді 2023-го. Нібито через її висловлювання щодо російськомовних військових ЗСУ. Після чого мовознавиця подала позов до суду, аби оскаржити рішення про її звільнення. Втім вже у лютому цього року у Галицькому районному суді без виклику сторін суддя відмовив у поновленні на посаді професорки. Тоді мовознавиця подала апеляцію. 

ІА "Вголос": НОВИНИ