У четвер, 3 вересня, у Шевченківському райсуді Львова відбулося друге судове засідання у справі Ірини Фаріон.

Як відомо, до феміди звернувся мешканець Макіївки, що на Донеччині. Чоловік заявляє, начебто в одному з ефірів доктор наук «образила російськомовне населення», відтак вимагає її покарати.

Тим часом під стінами суду зібралася масштабна акція на підтримку професора. На мітинг прийшли представники ВО «Свобода» на чолі із заступником голови Верховної Ради України (2012-2014 рр.) Русланом Кошулинським, громадські активісти та пересічні львів'яни. Націоналісти принесли зі собою партійні прапори та плакати, а також скандували «Руки геть від Ірини Фаріон!»

«Не новизна, що за українську мову в Україні постійно переслідують. Але питання: чому? Відповідь проста. Тому, що влада на нашій землі - не наша, не українська влада. Що ж з цим робити? Забирати собі цю владу. Коли буде наша, українська, влада - будуть і наші, українські, закони.

На жаль, на шостому році війни в Україні немає законодавства, яке обмежувало би поширення російської мови. Тому довелося мені, як депутатові Львівської обласної ради, виходити з ініціативою про заборону російськомовного культурного продукту на території Львівської області. Хто проти нас тоді судився? Звісна річ - медведчуківці. Але ми дійшли до Верховного Суду, виграли його і таки встановили справедливість. Тож тепер ви не почуєте на площі Ринок московської попси», - зазначив під час акції Руслан Кошулинський.

«Сьогодні ми зібралися тут тому, що Ірину Фаріон збираються засудити за українську мову. А ми всі розуміємо, що питання мови - це не питання комунікації, це питання державної політики. Ніхто не сказав краще, ніж древні римляни: Чия мова - того й влада. Ми прекрасно розуміємо актуальність цієї мови і сьогодні. Тому головне завдання українців - показувати свою силу, показувати свою єдність, показувати свою принциповість», - додав очільник Львівської міської організації ВО «Свобода» Любомир Мельничук.

Нагадаємо, перше судове засідання у цій справі відбулося 31 липня. Тоді позивач не з’явився. Не було також і його представника. Натомість Ірині Фаріон її прихильники принесли букети квітів просто у судовий зал. Сама доктор наук позов проти себе називає абсурдним та наголошує, що це банальне переслідування за українську мову та позицію.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ