Співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин (Ваад) України Йосип Зісельс визнав, що просив гроші у російського олігарха, співвласника консорціуму «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана на музей у Львові.

Про це пише Depo, наводячи слова Зісельса в ефірі на радіо «НВ» під час обговорення теми майбутнього меморіалу у Бабиному Ярі.

Відповідаючи на запитання Сергія Притули, Зісельс розповів, що з таким проханням він звернувся до мільярдера влітку 2015 року.

«В 2015 році я зустрів Фрідмана. А я з ним ледве знайомий – 1997 року, з Москви. Зустрів Фрідмана у Львові, на «Альфа Джазі», і запропонував йому створення галицько–єврейського музею. Перед тим я зробив музей буковинського єврейства в Чернівцях, там де моя батьківщина. Він відмовився», – розказав Зісельс.

Співпрезидент Ваад повідомив, що за проектом, який він пропонував профінансувати Фрідману, не стояли інтереси Кремля. «За тим проєктом, який міг відбутися у Львові – якби на нього на нього дав гроші Фрідман, бо він сам зі Львова – не стояв би Путін», – наголосив Йосип Зісельс.

Проте у той самий час Зісельс заявив, що проект меморіалу жертвам Бабиного Яру, розроблений Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» є «кремлівським проектом» через те, що серед його донорів є саме акціонер «Альфа-груп» Михайло Фрідман та його партнер Герман Хан.

У дискусії також взяв участь заступник генерального директора Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Руслан Кавацюк, який зазначив, що теза про «російський проект» є маніпулятивною, пославшись на слова самого Йосипа Зісельса.

Власне кажучи, про це гарно відповів пан Йосип Зісельс, який до певної міри виступає проти проекту. Ми дискутували на фракції «Голос», і пан Йосип відповідно розповідав, як у 2015 році, через деякий час після Дебальцевської битви, він звертався до пана Фрідмана, львів’янина, за його словами, щоб отримати кошти на музей у Львові. Я одразу сказав, що бачте, пане Йосипе, якщо гроші для вас на музей у Львові, то пан Фрідман став львів’янином. А як тільки він дав гроші на інший проект, то він став російським олігархом. Це все, що потрібно знати про те, що роздувається навколо проекту про російські гроші», - зазначив Кавацюк.

Видання нагадує, що Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» - це неурядова організація, яка з 2016 року розробляє проект комплексної меморіалізації Бабиного Яру та планує звести на його території музей та меморіальний комплекс коштами приватних донорів, серед яких – президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер, бізнесмени Михайло Фрідман, Герман Хан та Віктор Пінчук, а також Володимир Кличко. Проект підтримують київський міський голова Віталій Кличко та президент України Володимир Зеленський.

Натомість Співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин (Ваад) України Йосип Зісельс виступає проти реалізації проекту Меморіального центру Голокосту у Бабиному Яру, називаючи його кремлівським, та неодноразово закликав громадскість та владу підтримати альтернативний проект музею, розроблений групою українських вчених на чолі з істориком Віталієм Нахмановичем.

Прослухати повний ефір програми «Посеред тижня з Сергієм Притулою» можна за цим посиланням.

ІА "Вголос": НОВИНИ