Нещодавно в інтернеті набуло популярності фото, на якому військовослужбовець Збройних сил України їсть чипси. А у нього за спиною працює наша ракетна установка «Град».

На фото – львів’янин Ігор Фльорко, який зараз є військовослужбовцем 80 окремої десантно-штурмової бригади.

Історія одного кадра

Як розповів «Вголосу» боєць, це – скриншот з відео, яке знімав його товариш. А Ігор якраз проходив повз і потрапив у кадр.

За його словами, наші воїни зараз міцно насипають рашистам. І під час кожної роботи хлопці знімають відео та роблять фото. На їхню думку, світові треба показувати не тільки жорстокість росіян, але й вміння та майстерність бійців української армії.

«Ми прихильники позиції, що якщо наша артилерія виглядає круто, стріляє потужно і вона ефективна, то це треба доносити всьому світу. Своїм відео ми підтримуємо цивільних осіб вдома, підтримуємо їхній бойовий дух та віру у нашу перемогу», - каже він.

Ігор Фльорко переконаний, що українцям приємно бачити, що наша армія є сильною та потужною.

Під час одного з випадків, коли наші артилеристи потужно били по окупантах, а один з бійців фільмував це, Ігор проходив повз та потрапив в об’єктив камери.

 «Я відходив від машини, яка вже почала працювати. Я міг в той момент бути всередині, запускати ракети. Або ж відходити від машини. А те, що чипси їв, ну були вони у мене з собою», - розповідає боєць.

На скриншоті видно незворушність хлопця, який впевнений у собі, довіряє своїм бойовим побратимам та вірить у нашу перемогу. Зрештою, він її наближає.

Колишніх «азовців» не буває

Ігор Фльорко вже має за плечима бойовий досвід: з 2015 до 2020 року він служив у полкові «Азов».

Ігор Фльорко
Таким Ігор був, коли служив у "Азові"

А 24 лютого 2022 року мобілізувався до 80 окремої десантно-штурмової бригади.

Хлопець згадує, що того ранку його розбудив телефонний дзвінок товариша з фразою: «Ввімкни телевізор».

«Я зараз вже не згадаю, хто то був. Я ввімкнув телевізор і зрозумів: почалося», - згадує боєць.

Для нього це широкомасштабне вторгнення росії в Україну не стало новиною: вдома вже кілька тижнів очікував спакований наплічник. Залишилося тільки зробити останні кроки.

Юнак зранку зняв з карточки готівку аби докупити деяку амуніцію та забрав маму з лікарні.

«Картав себе, що не підготував гроші раніше. Але я ще встиг. Вже за мною вишикувалася черга. Мамі все пояснив. І зателефонував своїм побратимам з «Азову» та ми всі разом пішли у 80-у бригаду», - говорить Ігор.

І додає, що вагався куди саме мобілізуватися: чи у 80-ку, чи у 24 бригаду чи у 103 бригаду ТрО. У 80-ці була величезна черга з охочих мобілізуватися. Але через кілька днів юнак разом з друзями таки став бійцем саме цього підрозділу.

А ось багато його побратимів перебувають в «Азові». І то саме в тому «Азові», який довго та мужньо боронив Маріуполь.

«Ми тривалий час підтримували зв'язок. Ми розмовляли. Вони були оптимістично налаштованими. Попри те, що не вірили, що все завершиться добре, поводили себе спокійно та гідно. Ніхто не істерив, не ридав, не плакав», - каже він.

Зараз зв'язок обірвався. І все, що відбувається з побратимами, він дізнається з відкритих джерел. Та сподівається на обмін полоненими, коли всіх «азовців» обміняють на окупантів.

Російський прапор як ганчірка під ноги

Нагадаємо, у Львові Ігор з побратимом з «Азову» Ростиславом Грицьківим мав невеличку кав’ярню «Military Coffe», Під час відкриття цієї кав’ярні влітку минулого року хлопці кинули під ноги відвідувачам плакат, який імітував прапор «днр». Такі дії тоді збурили ворогів. Про цю «зухвалість» повідомляли усі «помийки» рашистів.

Зараз, за словами бійця, бізнес призупинився, тому що Ростислав долучився до підрозділу територіальної оборони Києва «Азов».

«Він отримав два кульові поранення і зараз перебуває вдома на лікуванні», - каже боєць.

Тому бізнесом зараз займається інший товариш. Щоправда, довелося переїхати на іншу локацію.

Ігор Фльорко зізнається, що після повернення з перемогою має намір далі займатися цим бізнесом і розвивати мережу кав’ярень.    

«Думаю, що до того часу вже такої країни як росія не буде існувати. Ми зробимо прощання з немитою росією – кинемо під ноги їхній прапор», - обіцяє військовослужбовець.  

Знищувач комуністичної символіки

Також, як повідомляв «Вголос», минулого року колишнього «азовця» затримала поліція за те, що він знищував у Львові комуністичну символіку. Атовець вважав неприпустимим, що в центрі міста, на базарчиках «Вернісаж» та коло пам’ятника Федорові продавали  різноманітну продукцію, з радянськими зірками, серпами-молотами та іншою комуністичною символікою.

Ігор Фльорко тоді викликав поліцію та вимагав знищити ці речі. Натомість продавці комуністичної символіки захищали свій товар, спровокували бійку і юнак, реально оцінюючи свої можливості, коли він був один проти чотирьох бугаїв, вирішив скористатися балончиком зі сльозогінним газом для самозахисту. Проте провокатори звинуватили його. То ж, проти учасника бойових дій відкрили справу за хуліганство.

«Справа вже передано до суду. Я сподіваюся, що зможу приїхати на судове засідання. Я би міг затягувати цю справу. Але вважаю, що мене звинувачують несправедливо, я перебуваю під слідством. Тож хочу якомога швидше позбутися цього тавра», - говорить боєць.

А зараз, як вже було сказано вище, Ігор Фльорко наближає перемогу України над окупаційною росією.

Ні на що не скаржиться. Каже, що продуктів є вдосталь, хлопці не голодують. Побут собі облаштовують самі.

«Ми, де зупинимося, відразу створюємо всі умови для нормального життя. Облаштовуємо собі умови, щоб помитися і попрати. Ми тримаємося разом з побратимами, які служили в «Азові». Вони ініціативні, високомотивовані. І де б ми не були, ми облаштуємо собі, хай мінімальний, але – комфорт», - каже він.

Також, за його словами, зараз став у нагоді його бойовий досвід, здобутий у підрозділі з 2015 року. І коли Ігор мобілізувався у 80-ку, то вчити його з «нуля» вже не треба було: він багато що знав та вмів. Зумів швидко опанувати нову техніку та приступити до виконання бойових завдань.

Читайте також у «Вголосі»

Як воює з російськими загарбниками колишня айтішниця, мама двох дітей, боєць 103 бригади ТрО «Сонце».

ІА "Вголос": НОВИНИ