У середу, 6 березня, у Києві, в Українському домі, відбулися установчі збори, під час яких відповідно до результатів інтернет-голосування мали сформувати склад Громадської ради при новоствореному Міністерстві ветеранів. Однак під час зборів виник скандал через підозру у фальсифікації результатів голосування.

Про це у коментарі «Вголосу» розповів командир «Карпатської січі» Олег Куцин.

До слова, інтернет-голосування за кандидатів до складу Громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів України відбувалося з 15.00 год. 28 лютого до 15.00 год. 1 березня.

Олег Куцин розповів: напередодні створили ініціативну групу з середовища, наближеного до влади. Відтак члени цієї ініціативної групи ще до початку роботи установчих зборів Громадської ради ініціювали свій список із 35 осіб. А Громадська рада відповідно до закону має складатися саме з 35 осіб. При цьому в ефірі «5-го каналу» напередодні установчих зборів один із представників цієї ініціативної групи агітував голосувати саме за цей склад.

«Під час проведення установчих зборів десятеро з 13 членів лічильної комісії підписали протокол, відповідно до якого заявлено, що комісія не може встановити результатів голосування через те, що не мала повного контролю над системою голосування», — уточнив він.

Та додав: «Виникла велика підозра, що були «вкиди» та використані «ботоферми». Бо під час голосування були тисячі випадків відхилення прийому сигналу, не приходили смс-підтвердження на телефон. Багато людей не змогли взагалі проголосувати».

Проте, за словами Олега Куцина, проконтролювати процес голосування неможливо, бо контроль за системою голосування перебуває у самому міністерстві, яке не надало лічильній комісії доступу до системи голосування.

фото та відео: «Голос-інфо»

При цьому, як додав командир «Карпатської січі», під час зборів учасники ініціативної групи наголошували, що лічильна комісія не повинна нічого контролювати, а тільки оголосити результати голосування.

«На зборах було досить «гаряче». Представники середовища, наближеного до влади, навіть ударили одного з учасників зборів. Були залякування та погрози Інтернетом від учасників цієї ініціативної групи. На знак протесту значна частина учасників установчих зборів, в т. ч. десятьох членів лічильної комісії та секретаря зборів покинули залу. Залишились лише представники ініціативної групи, які вважають, що їх обрали чесно», — уточнив він.

«Ця ситуація є дуже негідною. На мою думку, цю Громадську раду при Міністерстві ветеранів формують як кишенькову. Й якщо міністр Ірина Фріз без належного розслідування затвердить це шахрайство, то ми розумітимемо, якою буде робота цієї Громадської ради. Адже багато громадських і ветеранських організацій обурені цією ситуацією та не визнають результатів цього інтернет-голосування і відповідно такого шляху та порядку формування Громадської ради. Хоча я знаю багато з представників цієї групи як достойних бійців та волонтерів і думаю, що їх просто використали», — резюмував Олег Куцин.

Раніше повідомлялось, 28 листопада 2019 року, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про створення Міністерства з питань ветеранів.

Новостворене Міністерство у справах ветеранів очолила депутат Ірина Фріз.

ІА "Вголос": НОВИНИ