«»

Схоже, частина українців адаптувалась до екстремальних умов повномасштабної війни. Повітряні тривоги вже не наводять такого жаху, як на початку вторгнення, а ракетні удари, на жаль, стали буденністю. Видається, що у тиловому Львові існує певна ілюзія безпеки на рівні довоєнних часів. Навіть у комендантську годину, яка триває з 12 вечора до 5 ранку, на вулицях міста доволі людно і навіть вирує нічне життя. І мова йде не про поодиноких порушників. Виявляється, після опівночі у Львові працює безліч закладів для відпочинку.

«Полювання» на порушників

П’ятниця, вечір. На годиннику 23:15. Незабаром у місті розпочнеться комендантська година. Наша знімальна група обирає кілька найпопулярніших закладів, які працюють уночі. Про них дізнаємося від львів’ян у мережі. Перевірку розпочинаємо з розкішного ресторану в центрі Львова - «Спліт». На вході – два пильних охоронці, яких тут немає вдень. У залі ресторану повна посадка, і виглядає, що поки ніхто з відвідувачів не поспішає додому. Окрім ресторану, в приміщенні функціонують нічний та стрип клуби. Ми ж вмощуємось у караоке. Тут все традиційно: відвідувачі співають, випивають і танцюють.

Ближче до опівночі персонал клубу щільно затуляє вікна, аби з проспекту Свободи не було помітно вогнів усередині приміщення. А безпосередньо перед 12 відвідувачам у мікрофон повідомляють, заклад зачинятиметься. Та вже за хвилину до нас підходить менеджер і пропонує «продовжити вечір» за 3 тисячі гривень. При цьому, якщо кілька столів залишаються, то суму між ними розділяють. Тож, із настанням комендантської години у караоке клубі залишаються відвідувачі щонайменше за трьома столиками і продовжують замовляти пісні. Ми ж залишаємо заклад і продовжуємо спостерігати вже з вулиці. Протягом кількох годин зі «Спліта» продовжують виходити і заходити люди. Аж поки нашу знімальну групу не помічають охоронці і відмовляються пропускати чергових відвідувачів. Поруч, у кількох десятках метрів, вулицю патрулює поліція.

Ми ж вирушаємо у ще один караоке-бар - «Арт хол» у провулку Крива Липа. Просто перед комендантською відвідувачі сюди заходили юрбами. Це передбачливо зафіксував наш оператор, який перебував на місці, поки ми інспектували «Спліт».

«На годиннику перша нуль один. Хоч жалюзі тут спущені, заклад, нібито, не працює, та добре чути звуки караоке, де зараз співають Скрябіна «Люди як кораблі», - розповіла журналістка проекту «Змови», яка перебувала під закладом.

При цьому металеві ролети на вході і на вікнах зачинені, аби видавалось, що заклад не працює. Однак увійти можна із заднього входу. Ми пробуємо це зробити із компанією, яка прямує до клубу через сусідній під’їзд. За відвідувачами виходить персонал, щоб провести всередину.

«Вільних місць немає, є резерв. Ну, нема, на жаль», - розповідає працівник закладу «Арт Хол», який зустрів відвідувачів, що провести всередину через чорний вхід.

Через ажіотаж до закладу складно потрапити. І це на другій годині комендантської. А біля чорного входу працівниця «Арт-холу» розповіла, як це зробити «правильно». 

«Потрібно зателефонувати на робочий номер адміністації і зайти, якщо ще є місця. Треба дзвонити адміністраторці, щоб вона вийшла вам відкрила», - розповіла працівниця «Арт Хол», яку журналісти зустріли на задньому дворі закладу.

Про ще один нічний клуб, який працює після опівночі, ми дізнаємося випадково – від компанії, яка намагалась потрапити в інший заклад перед комендантською годиною.

«В «Рафінад» ми дзвонили, там теж зайнято. Там до 11 просто пропускають», - поділився чоловік, який стояв у черзі до входу.

У нічний клуб «Рафінад», нам пояснюють, бажано заходити до 23-ї години. Що ми й робимо наступного вечора.

Ближче до дванадцятої ночі нема й натяку на завершення вечірки. Ба більше, враження, що людей більшає. На танцювальному майданчику ніде яблуку впасти, а молоді люди штурмують барну стійку.

«На годиннику 10 по 12-ій, вечірка у «Рафінаді» у повному розпалі», - розповідає журналістка «Змов» з місця події.

Йдемо із клубу близько першої ночі і залишаємось спостерігати назовні. Тут на перший погляд, заклад також не працює – двері і вікна завішані темною тканиною, а музики не чути, бо дискотека у підвальному приміщенні. Заклад видає хіба натовп біля входу. Час від часу до «Рафінаду» прибувають нові відвідувачі, яких не одразу, але таки впускають всередину. До прикладу, ці молодики, після кількох хвилин переговорів із охороною, зайшли в приміщення близько другої ночі.

А це клуб «Фейсес» на проспекті Свободи». З першого погляду він також зачинений. Про його роботу у комендантську годину дізнаємось через натовп, який прямує у сусідню арку. Черга на вхід до закладу чимала.

«Тут кажуть, що тільки на барі (ред. – є місце). Минулої суботи тут був - нам теж сказали тільки на барі, ми прийшли – столики вільні», - розповів чоловік в черзі на вході.

У цей заклад ми потрапили найпізніше з усіх проінспектованих – близько першої години ночі. Всередині димова завіса від кальяну, який тут чи не за кожним столом,  та повно молоді напідпитку. Зафіксувавши роботу на камеру мобільного телефону, виходимо, щоб повернутися вже із професійного технікою, щоб запитати, чому заклад працює уночі. Охоронець, завбачивши мікрофон та телекамеру, різко зачинив двері просто перед носом нашої знімальної групи.

Погрози журналістам від порушників

Після нічних походеньок по закладах Львова ми повернулися туди уже вдень, щоб з'ясувати, на яких підставах вони працюють у комендантську годину. І незабаром нашим журналістам почали надходити погрози. Через посередників передавали вітання і радили тепер озиратись на вулиці, надсилаючи фото членів родин. Тож оприлюднення цієї історії для команди проекту «Змови» є справою принципу. Власники якого саме закладу вдалися до погроз нам достеменно невідомо. Тому далі називаємо усіх, хто стоїть за клубами-порушниками комендантської години.

Клуб «Спліт». За даними аналітичної системи «Youcontrol» його власником є киянин Андріан Мостовий. На місці, щоправда, спілкуємося не з ним, а з адміністраторкою, яка  на наше питання, чому заклад працює після опівночі, спростовувати це не стала. Однак, пообіцяла передати контакти наших журналістів уповноваженому представнику ТОВ «Спліт».

У нічному клубі «Рафінад» нас також зустрічає адміністратор, який заявляє, що заклад уночі не працює.

«Ми не працюємо... Я не можу коментувати. Я не компетентна… Мушу порадитись, я ж не можу так одразу прийти і вам сказати…», - відповів журналістам чоловік.  

Радитись адміністратор, імовірно, планував з власниками – це Заранський Зіновій та Шерстюк Валентина. Окрім «Рафінаду» їм належать ще кілька розважальних клубів і закладів харчування у Львові: стриптиз-бар на вулиці Галицькій «Білий кролик» – і клуб «Малевич».

У ресторані «Фейсес», як і в «Рафінаді», попри наявне відео з нічного життя клубу, вперто заперечують, що працюють у комендантську годину.

– Я спілкувалась з власниками. Я працюю до 11:30. Я не можу нічого прокоментувати, ми не працюємо після 12-ї.

– Ми були у вас у закладі і наші журналісти близько другої ночі дзвонили вам у двері, це з чорного входу. Їм відкрили. -

– Добре, я нічого не прокоментую, тому що це треба говорити з власниками, а не зі мною, - знервовано відповіла адміністраторка «Фейсес».

З’ясовуємо, «Фейсес» і «Арт хол», входять до однієї мережі ресторанів. Приміщення на проспекті Свободи і ще одного закладу мережі – «Барбек'ю», що неподалік, належать ТОВ «Консалтинг девелопмент», яке входить до групи братів Руслана та Ореста Печенко. Останній – депутат Львівської міської ради восьмого скликання від Варти. Втім, згідно даних реєстру торгівельних марок, емблеми «Фейсесу» і «Арт холу» зареєстровані на Олександра Циганського, який займається ресторанним бізнесом. Тож, найімовірніше, він і є відповідальний за роботу закладів у нічний час.

Ми від сьогодні не працюємо, від учора.

– А до сьогоднішнього дня ви працювали?

– І до сьогоднішнього дня», - випалила адміністраторка караоке-бару «Арт Хол».

Реакція поліції

Упродовж підготовки цього матеріалу до нашої редакції надходили дзвінки, від різних людей, які хотіли вплинути на вихід цього матеріалу. Але оприлюднювати їх зміст ми поки не будемо. Водночас у поліції стверджують, що про роботу нічних клубів у комендантську годину нічого не знають. Мовляв, екіпажі працюють у посиленому режимі і про порушення не повідомляли.

«У Львові та області під час комендантської години збільшено кількість нарядів та екіпажів поліцейських, правоохоронці дбають за безпеку, проводять розʼяснювальну роботу, а в разі виявлення правопорушення, вживають заходів згідно чинного законодавства», - зазначила речниця національної  поліції Львівської області Світлана Добровольська.

У той же час ми зафіксували цілу групу правоохоронців у кількох десятках метрів від усіх відвіданих нами закладів, які точно бачили рух на вході, але жодним чином на це не реагували. Однак, виявляється, поліція не може ефективно запобігати порушенням комендантської – у законодавстві просто не передбачена відповідальність. А відповідні законопроекти у стінах Верховної Ради після двох років повномасштабної війни лише планують розглядати.

«По-суті є парадокс, що таке правопорушення, як порушення комендантської години на певній території не є караним, з точки зору зрозумілої для людини відповідальності. Тобто її можуть «пожурити», можуть перевірити документи. Питання доцільності комендантської, якщо доцільності, то в який період. І, зрозуміло, відповідальність. А так воно виходить, як комендантська година Шредінгера: насправді вона є, але, хто хоче в нічний клуб попасти, він чомусь туди попадає», - підсумував юрист Юлій Рудницький.

Під час роботи над програмою ми відвідали лише частину закладів, що працюють в комендантську годину. Насправді їх значно більше. Вочевидь, у час війни бізнес повинен працювати, щоб підтримувати економіку країни. Але якщо діяльність відбувається підпільно, то навряд з неї сплачуються податки. Тож, мабуть, варто визначитись: або скасувати комендантську годину, яку в місті відверто ігнорують, або нарешті запровадити однакові правила для всіх.

ІА "Вголос": НОВИНИ