25 січня Андрій Шевченко став президентом Української Асоціації Футболу. «За» проголосували 93 члени конгресу з 94, тобто рішення одноголосне. Андрій Миколайович є одним з найвідоміших у світі українців, неймовірним футболістом та дуже хорошим тренером. Та чи зможе він досягнути таких висот в управлінській справі? Спробуємо відповісти на це та інші питання.

Володар Золотого м’яча приходить на зміну колишньому президенту УАФ Андрію Павелку. Останній запам’ятався українським фанатам футболу як дуже одіозна персона.

Нагадаємо, що з 3 червня 2023 року Павелко перебуває під вартою без права внесення застави. Він звинувачується в розкраданні коштів на будівництві заводу з виготовлення штучної трави для футбольних полів.

Крім цього, після себе минуле керівництво УАФ залишило команді Шевченка безліч проблем.

Про деякі з них Андрій Миколайович почав говорити з перших хвилин на новій посаді. Він одразу ж заявив, що буде проведено фінансовий аудит за останні 9 років. Його безліч разів обіцяв провести Павелко, чого так і не сталось.

Це стане чудовим першим кроком на посаді, адже Шевченко - нова людина у цій сфері, тому йому немає чого приховувати. Саме корупція є головною проблемою українського футболу, яка не дає йому розвиватись та нормально функціонувати.

Також, Шевченко презентував свої подальші кроки. Головними з них є діджиталізація, підтримка і розвиток збірних, міжнародні колаборації та налагодження роботи з футбольними клубами. Всі ці дії лежать на поверхні, вони є ґрунтовними для подальшої життєздатності українського футболу.

Шевченко одразу ж на брифінгу заявив, що велику увагу будуть приділяти саме регіональному, юнацькому, жіночому та аматорському футболу. Звичайний український глядач, скоріш за все, навіть не знає про існування інших збірних, окрім хіба головної.

Поки у Європі та світі активно розвивається жіночий та аматорський футбол, то у нас вони загрузли у скандалах та корупції. Крім цього, дитячий та юнацький футбол також знаходяться на низькому рівні, що значно зменшує потенціал нашої країни на футбольному полі в майбутньому.

Крім розвитку різних видів футболу їх ще потрібно просувати у суспільство. У цьому мають допомогти діджиталізація та чітка стратегія. Саме українське суспільство повинне стати двигуном розвитку футболу. Нове керівництво повинне прислухатися до думки спільноти, а не ігнорувати її. Шевченка люблять і поважають, а довіра це саме той скарб, який втратило минуле керівництво, особливо Павелко.

Андрій Шевченко стане чудовим «містком» для інвестицій в український футбол. Його знають у всьому світі, він справжня легенда європейського спорту. Нагадаємо, що Шевченко є одним з амбасадорів платформи United24, яка співпрацює з багатьма відомими людьми. За десять місяців роботи платформи UNITED24 Шевченко взяв участь у десятці благодійних проєктів — від браслетів з останньої партії металу «Азовсталі» до збору на генератори для лікарень. Він також організував благодійні вечори в Лондоні та Мілані, під час яких на підтримку України зібрали понад 800 000 євро.

До українського футболу в Європі ставляться скоріше з обережністю, адже у ньому можна з легкістю натрапити на корупцію, яка відлякує інвесторів. Шевченко зможе своїм авторитетом запевняти, що український футбол - це про майбутнє.

Видатний українець став президентом УАФ. Чи зможе він впоратись з тією лавиною проблем, що очікує на нього? На це питання відповідь дасть час. Проте, можна не сумніватись, що з наявних кандидатів Андрій Миколайович є найкращим.

Українська асоціація футболу, як і будь-яка влада в країні повинна знаходитись під постійним тиском суспільства, тому задача нового керівництва старанно працювати, щоб не спаплюжити честь та славу великого українського футболіста та тренера Андрія Шевченка.

Тарас Сабатюк, студент факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка

ІА "Вголос": НОВИНИ