Перший президент України Леонід Кравчук заявив, що якби замість нього державу після розпаду СРСР очолив В'ячеслав Чорновіл, то війна з Росією почалася б ще на початку 90-х років ХХ століття. 

Таку думку політик озвучив в інтерв'ю журналістці Яніні Соколової для програми «Рандеву». Кравчук зазначив, що Чорновіл був «занадто рішучим» і хотів домогтися блискавичних змін в Україні.

«Я думаю, що якби став президентом Чорновіл, війна почалася б з Росією раніше. Тому що повернути тоді, коли ще в Україні було 3,5 млн комуністів ... Всі посади, які були в Україні, займалися комуністами. Політика була соціалістично-комуністичною, ідеологія комуністичною. І за один рік або навіть за два змінити докорінно ситуацію ... »- сказав він.

Тому Кравчук упевнений, що доля України як незалежної держави не склалася б краще, якби до влади свого часу прийшов не він, а Чорновіл.

«Бачите, пройшло 30 років, а комуністичні залишки залишаються. І тому я переконаний, що конфлікт був би неминучий. Тому що В'ячеслав Максимович був людиною освіченою, але він хотів робити все дуже швидко», - підсумував Кравчук.

Перші вибори Президента України відбулись 1 грудня 1991 року. Вони завершилися перемогою Леоніда Кравчука, який посів 1-ше місце у всіх регіонах, за винятком трьох областей Галичини, набравши 61,59 відсотків голосів. В'ячеслав Чорновіл отримав підтримку 23,27 відсотків виборців.

Референдум про незалежність відбувся в той же день. На ньому понад 90% проголосували за відокремлення від СРСР. Всі шість кандидатів у президенти підтримували незалежність і агітували за пункт «так» на референдумі.

Читайте також на сайті ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ