Конституційний суд України скасував кримінальну відповідальність для суддів за винесення завідомо неправосудних вироків, рішень, ухвал або постанов.

Про це повідомила пресслужба КС.

Варто зауважити, що одним з наслідків цього рішення може стати зняття відповідальності з суддів, які виносили вироки у справах Майдану.

Зазначається, що Конституційний суд розглянув дану справу за конституційним поданням 55 депутатів, які стверджували, що значення слів «завідомо неправосудного» є оцінним, зміст якого не визначений законодавством.

Крім того, нардепи додали, що це суперечить принципу верховенства права та Конституції України.

Суд вирішив, що стаття 375 Кримінального кодексу України нівелює конституційні приписи суддів, оскільки у ній не встановлено критерії, за якими рішення судді вважається «завідомо неправосудним» та не розкрито зміст самого поняття.

Судді також наголосили, що норми статті 375 ККУ мають відповідати усім критеріям юридичної визначеності, ясності, недвозначності та передбачності.

У Конституційному суді додали, що встановлення кримінальної відповідальності за постановлення «завідомо неправосудного»  вироку створює ризики для впливу та тиску на суддів.

Варто зауважити, що рішення Конституційного суду є остаточним та не підлягає оскарженню.

Як писав «Вголос», Труба: справи Майдану розділять між чотирма відомствами.

ІА "Вголос": НОВИНИ