17 серпня 1969 року львівські «Карпати» перемоги на московському стадіоні «Лужники» клуб СКА з російського Ростову. Так, під пісню «Черемшина», яку співали вболівальники, львівська команда стала володарем Кубку СРСР.

До річниці легендарної перемоги «Вголос» розповідає про найвище досягнення в історії львівського футболу. 

Як все починалось 

У кубу СРСР 1969 року «Карпати» стартували дуже вдало. У трьох поспіль домашніх матчах вони здолали одеські клуби «Чорноморець» та «СКА», а також єреванський «Арарат». 

Перший виїзний матч Кубку львівська команда зіграла проти ФК «Труд» з російського міста Воронеж на їх домашньому стадіоні. Гра проти «трудовиків», які перед цим здолали одного з фаворитів кубку, московського «Спартака», видалася складна. Проте львів'яни таки перемогли з рахунком 1:0. Вийшови у піфвфінал «Карпати» перемоги з рахуноком 2:0 миколївський «Суднобудівник» та стали фіналістами Кубку. 

Кубок Львову!

Банер уболівальників «Карпат» під час фіналу Кубка СРСР 1969

 

Влада Львова замовила спеціальний потяг «Львів-Москва», який напряму доставив до столиці СРСР сотні львівських уболівальників, переважно робітників підприємств міста (ЛАЗ, «Електрон», «Львівсільмаш», швейної фірми «Маяк» тощо).

На початку гри з ростовською командою капітан «Карпат» Ігор Кульчицький згідно з протоколом потиснув руки суперникам та всім суддям. Виключенням став естонський суддя Егуен Хярмс, якому лідер зелено-білих не протягнув роки. Саме він за рік до Кубку відзначився нечесним суддівством у матчі «Карпат» з російським «Уралмашем». 

Українська пісня як ключ до перемоги 

Перший гол у ворота «зелено-білих» забили вже на 20-й хвилині. До самого кінця першого тайму львів'яни не змоги вирівняти рахунок. Проте бойовий дух львів'ян був на висоті завдяки тисячам вболівальників з Галичини. 

"Коли ми виходили на розминку, сидів сектор львівських уболівальників, тисяч із чотири осіб. І під акордеон лунала «Черемшина», - згадував Петро Данильчук,  захисник «Карпат».

 

 

Про це момент розповідав також і сам капітан «Карпат» у тому доленосному матчі. 

 

"…Ота пісня «Знову буйно квітне Черемшина» яка лунала над стадіоном, зробила з нами щось неймовірне — у мене від хвилювання аж сльози виступили…", - говорив Ігор Кульчицький. 

 

В другому таймі українці змоги вирватись уперед. Авторами голів у ворота ростовського «СКА» стали Володимир Булгаков та Генадій Лихачов. Вже наприкінці гри ростовці забили гол із офсайду. Спершу вони радісно побігли до центру поля, адже головний суддя Карло Круашвілі одразу ж зарахував гол. Та радість футболістів і вболівальників СКА була недовгою.


Естонський суддя Хярмс, якому на початку гри Ігор Кульчицький не став подавати руку, чітко зафіксував офсайд. Так «Карпати» стали володарями Кубку.

"На трибунах стадіону запалюються факели. Далеко яскріє транспарант: «Кубок — Львову!» На ньому — традиційний львівський лев тримає найвищу з нагород вітчизняного футболу. І ось після вручення Кубка довкола зеленого поля Лужників крокують переможці…" - писали тоді в газеті «Львівський залізничник». 

ІА "Вголос": НОВИНИ