Один одного вартий: хто керує ЛКП «Зелене місто» у Львові, та якою є справжня мета цього комунального підприємства

Як повідомляє сайт NTА, минулого тижня Zмови розповідали про несподівану зміну генерального підрядника, що мав будувати сміттєпереробний завод у Львові. Тендер на реалізацію масштабного проекту торік виграв консорціум нідерландської і литовської компаній.

Але раптово ЄБРР скасовує результати торгів і оголошує нового переможця – польську фірму Control Process S.A. У неї немає ані відповідних потужностей для реалізації проекту, ані власного представництва в Україні, а вартість будівництва на півтора мільйона євро дорожча за пропозицію конкурента.

Zмови з’ясували, що поляки могли перебувати у змові з посадовими особами Львівської міської ради. Тому продовжили роботу над темою, аби це довести.

На відео колишній заступник міського голови Львова Геннадій Васьків у компанії Томаша Вятра – власника польської фірми Control Process. Зустріч відбувається вже після оголошення переможцем тендеру на зведення сміттєпереробного заводу нідерландсько-литовського консорціуму. Втім, так виглядає, що польська сторона не надто розчарована своїй поразці.

А вже через 9 місяців після тієї зустрічі місто оголошує нового підрядника будівництва –Control Process S.A Томаша Вятра. Одразу після цього з посади директора ЛКП «Зелене місто», що займається питанням майбутнього заводу, звільняється Святослав Євтушенко.

ЦИТАТА«Контракт на будівництво сміттєпереробного заводу підписаний, проєкт і експертиза – є, рекультивація Грибовицького сміттєзвалища – зроблена практично на половину, дегазація – майже завершена, гроші на все виділені – можна вже й попрощатися. Дякую чудовому місту Львів за все те хороше, що було», – Святослав Євтушенко, ексдиректор ЛКП «Зелене місто».

У Ратуші несподіване звільнення чиновника пояснюють просто.

«Він банально написав заяву за власним бажанням і вона була акцептована, і все. Мені складно коментувати. Він виконував ту роботу, яка була, він працював в команді, яка ще колись прийшла з самого початку. В принципі якихось таких глобальних зауважень не було», – прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий.

Натомість депутати міської ради вважають, що відхід Євтушенка пов’язаний з невідомими обставинами.

«Команди міняються. Пішов заступник, я так розумію, пан Васьків, і пішла частина менеджерів, яких, напевно, він привів під якісь гарантії, зобов’язання. Це я бачу по кадрах. Ну і спитати вже нема в кого. Я так розумію, що він якихось речей, які на нього були покладені, не виконав і тому тихо пішов», – висловив свої міркування керівник фракції «ЄС» у ЛМР Петро Адамик.

Про причини ротації на комунальному підприємстві у найвідповідальніший для нього момент спробували дізнатися в очільниці департаменту економічного розвитку ЛМР, якому, власне, підпорядковується ЛКП «Зелене місто». Втім, про загадкове звільнення директора Ірина Кулинич розповідає неохоче:

 – Чому звільнився Святослав Євтушенко? Пані Ірино?

– Згідно написаної ним заяви.

А яка була причина? Суто, за власним бажанням він звільнився?

– Я вам відповіла на питання. Згідно написаної ним заяви.

Усе починалося з Ноздрі

Аби встановити справжню причину звільнення, вирішили глибше дослідити діяльність «Зеленого міста» і його посадових осіб. Святослав Євтушенко на підприємстві з’явився у 2018 році, коли став заступником Вадима Ноздрі – тодішнього директора ЛКП.

«Пан Ноздря – це депутат був від «Самопомочі», наскільки мені відомо. Це команда Садового. Кадрові призначення – це чітко прерогатива Андрія Івановича Садового. Всі кадрові призначення подає він. Тим більше керівників. Деяким керівникам він делегує когось брати. В нас у цьому місті нічого не відбувається без одобрення на другому поверсі», – говорить Петро Адамик.

Утім, за інформацією з власних джерел, міський голова доручив комунальне підприємство Вадиму Ноздрі за рекомендації Європейського банку реконструкції і розвитку. І не дарма. Щойно «Зелене місто» отримало нового керівника, як одразу почало набирати кредитів від ЄБРР. Потім Ноздря з посади пішов, а Львову ще довго доведеться ці кошти повертати. При чому, у більших розмірах, аніж було взято.

«Освоєння коштів є і завжди була у віданні чиновників міської ради. Вони, отримавши кредити, крутять тими грішми, як хочуть. І, безперечно, що вони нам, опозиційним до мерії депутатам, точно не звітують, не показують і не розказують», – переконує депутат Львівської міської ради з фракції «Свобода» Любомир Мельничук.

Завдання Вадима Ноздрі, як і його наступника Святослава Євтушенка, здаються очевидними: освоювати чим більше коштів від ЄБРР, а поміж тим, лобіювати власні інтереси. Як наслідок, обидва керівники провели низку закупівель, більшість з яких фінансувалася Європейським банком.

Найголовніші – це рекультивація полігону у Грибовичах та будівництво сміттєпереробного комплексу. Водночас, були і дрібніші, які, так виглядає, здійснювалися з корисливих міркувань.

Це, зокрема, промоція комунального підприємства. Рекламні послуги для «Зеленого міста» були придбані двічі. В тому числі за бюджетні гроші, в той час, коли за піар уже заплатив ЄБРР.

«Відбувалось дублювання функцій. Оскільки проєкт фінансувався Європейським банком, то частково було закладено кошти, власне, на висвітлення цієї діяльності. А потім «Зелене місто» ще й окремо провело закупівлю на знову ж таки це висвітлення. При цьому із порушенням законодавства. Тобто був комплекс проблем», – пригадує експерт із державних закупівель Мирослав Сімка.

Тоді у конкурсі змагалися два учасники: ПП «Перфектні рішення» та ФОП Ігор Маркевич. Останній, схоже, був технічним, бо завантажив архів зі своїми документами, захищений паролем. А це, фактично, нівелювало його шанси на перемогу, яку, в підсумку, здобули «Перфектні рішення». Вже згодом аудиторська служба виявила низку інших порушень з боку компанії і договір з нею розірвали.

 «Абсолютно дурна історія, як на мене. Абсолютно невиправдані кроки. І, мабуть, тому що,  можливо,  в «Зеленому місті» і не читали цього проєкту. Тобто не бачили, що в них вже ці кошти є закладені з боку банку», – додає Мирослав Сімка.

Також банк надав ЛКП гроші на виготовлення проєктної документації для будівництва механіко-біологічного комплексу з переробки сміття. У конкурсі перемогла компанія з Рівного – «НВП “Шляхбуд». З того часу в «Зеленого міста» до Рівного, схоже, особливий пієтет, адже більшість таких робіт довіряють саме зареєстрованим там компаніям.

«Я думаю, що компанія львівська теж могла прекрасно зіграти на тендері і виграти його. Чомусь перемогла рівненська? Податки будуть в Рівному, правда? Тому це для мене теж питання», – не розуміє такої логіки Петро Адамик.

Після проєктної документації для заводу «Шляхбуд» узяв участь у тендері на ремонт частини площадки для зневоднення мулу на вулиці Пластовій.

Щоправда, цього разу антимонопольному комітету вдалося виявити змову учасників торгів.

«Учасниками процедури закупівлі були «НВП “Шляхбуд»» і  «Містобуд». Замовником даної закупівлі було ЛКП «Зелене місто». В даному ракурсі були встановлені обставини, які підтверджені рішенням і кваліфікували дії учасників як порушення законодавства про захист публічної конкуренції», – поінформувала начальниця відділу Західного управління антимонопольного комітету Оксана Гарасимчук.

У закупівлі перемогло «НВП “Шляхбуд”», пропозиція якого була одразу на три мільйони дешевша за конкурента. Однак, з незрозумілих причин, підприємство відмовилося від перемоги, а відтак підрядником автоматично став «Містобуд», що також має Рівненську прописку. Втім, далеко не це видало змову конкурентів, а цілком конкретні документи.

«Між ними були господарські стосунки, вони були знайомі між собою, в них був укладений договір субпідряду, де «Містобуд» виступав субпідрядником у «Шляхбуду». Засвідчує це і підтверджує перерахунок коштів по банківських документах. Вони завантажували документи, листом-гарантією один одному гарантували, що будуть виконані роботи. Отже, вони знайомі ще від 2018-го року», – уточнила Оксана Гересимчук.

Згодом АМКУ довів ще 15 випадків змов між цими учасниками. Таким чином компанії оштрафували на 2 мільйони гривень і заборонили участь в торгах на наступні три роки.

Однак про те, що ініціатива змови йшла безпосередньо зсередини львівського комунального підприємства, у комітеті не знали. Виявляється, «НВП “Шляхбуд”» створено лише за пів року до заснування «Зеленого міста». Його власниця – Оксана Панасюк. За сумісництвом жінка керує компанією «Трейдпромресурс», якою володіє Ганна Дмитрук.

На перший погляд – нічого дивного. Ну керує, ну володіє… Однак Ганна Дмитрук – це теща Святослава Євтушенка, який очолював ЛКП «Зелене місто» після Вадима Ноздрі, а до того був його заступником. Вишенькою ж на торті є те, що у «НВП “Шляхбуд”» на той момент працювала ще й дружина Євтушенка. До слова, вона, як і сам посадовець, родом із Рівного.

«Саме географічне походження переможців, очевидно, що наводить на думки про певні закупівлі, які наперед були готові під одного з учасників, який прогнозовано ставав переможцем», – коментує юрист Юрій Танасійчук.

Попереднім засновником «НВП “Шляхбуд”» була компанія з управління активами «Озон». Крім того, що її співвласник фінансував партію «Самопоміч», фірма, через ряд компаній, має спільний бізнес з Мохаммадом Захуром – основним бізнес партнером Вадима Ноздрі. Також «Озон» пов’язаний з групою «Драгон Капітал», що належить громадянину Чехії Томашу Фіалі. Це ще один спонсор «Самопомочі».

Саме йому міський голова Львова Андрій Садовий обіцяв передати свій медіа-бізнес, якщо переможе на президентських виборах. Крім того, сприяв Фіалі у виділенні ласих шматків міської землі. Зокрема, під бізнес-центр «Вікінг» на Пимоненка,  ТРЦ «Вікторія Гарденс» на Кульпарківській та навіть під індустріальний парк у Рясному-2.

Таємниці «Зеленого міста»

Про роль фірми «НВП “Шляхбуд”» у махінаціях «Зеленого міста» ми розібралися. Однак, це лише частина схем керівництва комунального підприємства. Інший бік сумнівної діяльності ЛКП – це освоєння коштів ЄБРР. Доказом цього є безпідставне залучення «Зеленого міста» до встановлення індивідуальних теплових пунктів, до яких, по суті, підприємство не має жодного стосунку.

Це проєкт «Львівтеплоенерго», який також фінансується Є-банком. У мерії пояснюють, мовляв, робилося це, аби розвантажити тепловиків. Та щойно «Зелене місто» взялося за виконання, одразу ж повторно замовило послугу з розробки проєктної документації. Хоча «Теплоенерго» таку закупівлю вже проводило.

Інший приклад неефективних витрат з боку «Зеленого міста» навели у Західному офісі Держаудитслужби. Це закупівля та встановлення лінії для пресування твердих побутових відходів і обробки компосту.

 «За 27 мільйонів гривень було придбано пакувальний прес і пакувальну лінію. Дійсно, придбали, обладнання привезли, встановили. Але воно не підключене, не змонтоване повністю. Тобто 27 мільйонів гривень потратили, а обладнання стоїть не працює, себе не відробляє», – нагадала історію кількарічної давнини речниця Західного офісу Держаудитслужби Надія Рибак.

Найшвидше устаткування запрацює, коли запуститься сміттєпереробний завод, який ще навіть не почали будувати.

На місці майбутнього комплексу на вулиці Пластовій – все ще поле поросле травою. Хоча будівництво вже б мало йти повним ходом.

Нещодавно Державна інспекція архітектури та містобудування видала останній необхідний для цього дозвіл. Та чи вистачить тепер на спорудження заводу коштів – невідомо. Бо на реалізацію проектів ЄБРР виділив всього 35 мільйонів євро, з яких 17 витрачено на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. А на будівництво комплексу загалом потрібно 37 мільйонів, без урахування комунікацій. Їх вартість становить ще майже 7 мільйонів євро.

 «Кредит, який брало місто для будівництва заводу, для рекультивації сміттєзвалища і налагодження системи поводження з відходами – це 25 мільйонів євро плюс 10 мільйонів грантових. Не вистачає. Хіба що «Зелене місто» буде намагатися будуватися в борг, а потім заставить депутатів і містян брати додаткові кредити», – припустила громадська активістка Мар’яна Куц.

Коли журналісти спілкувалися з громадською активісткою, з території майбутнього сміттєпереробного заводу виїхав чорний “Фольксваген”. З авто визирнув новий, уже третій, очільник ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний.

Коли чоловік дізнався, що приїхали журналісти з активісткою, одразу ж відмовив  у проханні потрапити на територію:

– Ні, ви не можете пройти, на жаль.

– Чому?

– Ви можете, максимум, он там є брама, до брамки пройти. Ви до нас зверніться з офіційним листом.

– Ну от я зараз на місці прошу вас, щоби ми пройшли туди і покадрували. Чому ми не можемо цього зробити?

– На жаль, я не знаю вас.

– Я можу показати посвідчення.

– Ви мені, будь ласка, ваше посвідчення надішліть в листі додатком.

Словом, розмова із новим очільником ЛКП так і не склалася. На відміну від охоронця об’єкту. Щойно службове авто поїхало, чоловік розповів, для чого посадовці сюди приїжджають.

«Вони там сидять. Польські підрядники приїжджали», – повідомив охоронець.

 

 

«Цікаво, що, власне, оцей директор новий, який є зараз, Тарас Калужний, він працював у «Комфортбуді». Також працював у тій польській компанії, яка зараз підписує договір. Людина якась багатофункціональна – всі підприємства, на яких він працював, мають якусь дотичність до ЛКП «Зелене місто»», – говорить Мар’яна Куц.

Саме компанія «Інститут проектування “Комфортбуд”» спроєктувала майбутній механіко-біологічний комплекс з переробки відходів у Львові. А Тарас Калужний очолював її відділ розвитку бізнесу та продажів упродовж 2017-18 років. Якраз тоді, коли «Комфортбуд» і переміг у закупівлі на виготовлення проєкту. У польській Control Process S.A. теперішній посадовець працював протягом двох років на кількох стратегічних посадах.

«Я вам скажу більше: я навіть на цьому заводі, який поляки збудували в Стальовій Волі, був. Здається, в 2016 році. Я там його бачив і він мені показував завод. То це навпаки – великий плюс, що він працював в Польщі, знає ситуацію зсередини. Ну, але сьогодні він надзвичайно жорсткий і поляки мають на нього нарікання», – так коментував призначення Тараса Калюжного мер Львова Андрій Садовий.

Теза щодо нарікань здається нам сумнівною, адже джерела Zмов повідомляють, що заміна Євтушенка на Калужного була однією з вимог польської Control Process S.A. Власне, так і сталося. За місяць після того, як мерія оголосила нового переможця тендеру від ЄБРР на будівництво заводу, Святослав Євтушенко несподівано звільнився з посади очільника ЛКП «Зелене місто», а його місце зайняв Тарас Калужний.

«Це була протекція, це був лобізм, в даному випадку не так внутрішньо-партійний, як лобізм конкретної іноземної компанії в силу певних інтересів», – переконаний юрист Юрій Танасійчук.

Сам Тарас Калужний коментувати цю історію відмовляється.  Навіть після офіційного звернення у пресслужбу міської ради.

Натомість, у Ратуші вдалося несподівано зустріти попередника Калужного Святослава Євтушенка, який на той момент уже кілька місяців як залишив підприємство. Щоправда, і той на відріз відмовився будь-що коментувати, пов’язане з його роботою у «Зеленому місті».

Поява Святослава Євтушенка у Львівській міській раді через кілька місяців після звільнення виглядає дивною. Особливо, з огляду на те, що колишній керівник ЛКП «Зелене місто» тепер знову мешкає у Рівному. Крім того, чоловік перебував у стінах мерії одночасно зі своїм наступником на посаді Тарасом Калужним. А згодом обоє майже синхронно залишили будівлю. Такий збіг обставин, схоже, не випадковий. Припускаємо, що процес розпилювання бюджетних і кредитних коштів ЄБРР через сміттєпереробний завод триває.

Zмови, NTA.

ІА "Вголос": НОВИНИ