Депутати Львівської міської ради звернулися до  голови Верховної Ради Дмитра Разумкова зі зверненням, в якому вимагають виключити з порядку денного Верховної Ради  законопроект 5554 і 5554/1.

Це звернення зачитав сьогодні під час засідання сесії Львівської міської ради депутат від ВО «Свобода» Любомир Мельничук. 

Він нагадав, що 16 липня 2021 набуває чинності частина 6 статті 23 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який передбачає, що фільми в Україні демонструються українською мовою. Це стосується як кінопрокату, інтернет-платформ, так і телебачення. Однак, 24 травня 2021 року група народних депутатів зареєструвала законопроект 5554 і 5554/1, який  відкладає вступ у дію цієї норми на невизначений термін. А 15 червня Верховна Рада України внесла законопроект 5554-5554/1 «Про відтермінування закону «Про мову в кіно».

«Як відомо, медіапростір  - один з найголовніших у битві в російській  гібридній війні проти України. У війні, котра є передусім війною за ідентичність. Вочевидь тому Росія та російський олігархат в Україні завжди спрямовували особливі зусилля саме на русифікацію засобів масової інформації. Будь-які наміри не дати українцям у власній країні мати доступ до кіно та преси власною мовою так само є відвертою антиукраїнською дією, яка не має жодних виправдань. Ми, депутати Львівської міської ради вимагаємо не допустити прийняття цих відверто русифікаційних проектів», - заявив Любомир Медведчук.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», П’ятеро депутатів із фракції партії «Голос» у Раді підтримали сьогодні внесення у порядок денний законопроєкту «слуг», що може суттєво загальмувати процес українізації продукції радіо та телебачення. Пізніше Ярослав Рущишин заявив, що це було помилкою.

Також в ефірі проєкту “Народне Толк-Шоу” на телеканалі NTA  депутат Львівської міської ради від партії «Голос» Ігор Шолтис спробував пояснити дії своїх однопартійців.

Окрім того, 16 червня, в парламенті 10 народних депутатів від партії «Голос» відокремились в об'єднання «Справедливість».

ІА "Вголос": НОВИНИ