Львівські дитячі нейрохірурги видалили частину півкулі мозку 4-річній пацієнтці з Північної Ірландії, яка приїхала за порятунком до українських лікарів. Дитину мучили важкі судомні напади, що були загрозливими для життя і стримували розвиток дитини.

Про це повідомила Львівська міська рада.

4-річна Рейчел Гріббен із невеликого містечка у Північній Ірландії. Вона – третя донечка у родині. Коли дівчинці було півтора рочки, батьки помітили, що вона відстає у розвитку. Також у крихітки з’явилися незначні посмикування тіла. А вже за кілька місяців вона перенесла перший важкий судомний напад. Медики діагностували епілепсію з епілептичними спазмами.
Із кожним місяцем напади у Рейчел посилювалися та частішали. Протисудомна терапія зменшила їхню кількість, але вони все ще регулярно траплялися і далі стримували розвиток дівчинки. У пошуках порятунку батьки Рейчел натрапили на відомого американського нейрохірурга Люка Томича. Він сказав, що хірургічним шляхом дівчинку можна позбавити 80-90% нападів. І порадив ірландській родині звернутися за допомогою до команди українських спеціалістів.

«Ми вибрали комбінований доступ. Поетапно відкрили порожнину черепа, знайшли змінену зону, відділили її і поетапно від’єднали. А потім – видалили повністю. Вкрай важливо було бути максимально далеко від ділянки, яка відповідає за рухи кінцівок, - розповідає Михайло Ловга, лікар-нейрохірург, керівник напрямку дитячої нейрохірургії та психоневрології лікарні святого Миколая.

7 годин лікарі не відходили від операційного столу. Втручання минуло успішно. Завдяки операції вдалося досягти бажаного результату – кількість епілептичних нападів зменшилася на 90%. Тож судоми більше не затримуватимуть розвиток дитини.

ІА "Вголос": НОВИНИ