Цього дня 2013 року в Києві відбувся Марш мільйону – один з найвелелюдніших мітингів Революції Гідності.

У неділю на Майдан Незалежності в Києві зібралося близько мільйона  людей. Українську владу закликають негайно визволити активістів, протиправно утримуваних під вартою, домогтися виведення спецпризначенців з вулиць Києва та інших міст і унеможливити насильство щодо мирних демонстрантів .Член ініціативної групи «Перше грудня» Мирослав Попович зачитав вимоги Євромайдану до влади. Після його виступу люди почали скандувати «Зека геть!». Очікується виступ лідерів опозиції Арсенія Яценюк, Віталія Кличка і Олега Тягнибока. Люди продовжують прибувати. Підходи до Майдану заповнені мітингувальниками. Столичне метро перевантажене”,– писала того дня “Українська правда” 

На заздалегідь оголошене віче на Майдані Незалежності в Києві зібралися за офіційними даними Міністерства внутрішніх справ України 100 тисяч осіб. За даними опозиції, на центральні вулиці столиці 8 грудня вийшли на мітинг від 500 тисяч до 1 мільйона людей. Майдан був заповнений вщерть, і це без урахування інших центральних вулиць міста. Зі сцени виступали як політичні, так і культурні та духовні діячі. 

Опозиція оголосила ультиматум тодішньому президенту Віктору Януковичу. Йому дали 48 годин на виконання вимог Майдану. Зокрема, арешт міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, відставка уряду Азарова та звільнення політичних в’язнів. В іншому разі пообіцяли заблокувати резиденцію Януковича в Межигір’ї. 

З протестувальників на Майдані Незалежності було сформовано як мінімум 15 загонів цивільної самооборони, які назвали «сотнями».

Ввечері 8 грудня активісти «Свободи» повалили пам’ятник Леніну на бульварі Шевченка, біля Бессарабки в Києві. На постаменті встановили державний прапор України та червоно-чорний прапор ОУН-УПА. 

ІА "Вголос": НОВИНИ