Львівські волонтери та сихівчани б'ють на сполох: днями у районі знову активізувалися доґхантери. Так, отруту для чотирилапих бачили вже на кількох вулицях району. Що найгірше: від цього вже постраждало чимало тварин, однак ані поліція, ані міська влада ніяк не реагують.

Чим саме вбивають собак на Сихові та як розпізнати у свого улюбленця ознаки отруєння і врятувати йому життя, читайте у матеріалі ІА «Вголос». 

Кістки, фарш та червоні плями на снігу

Чимало повідомлень про випадки масового отруєння тварин у Сихівському районі з'явилося днями у фейсбук-групі "Спільнота собачників Львова".

Мешканці району пишуть, що хтось знову цілеспрямовано розкидає на вулицях Сихова отруту. Неодноразово сихівчани помічали у районі дивні червоні плями на снігу,  розкидані кістки та фарш.  

Що важливо, небезпечні речовини, які навмисно розповсюджують доґхантери, загрожують не лише безпритульним тваринкам, а й тим, які мають дім. 

До слова, кілька днів тому на Сихові жертвами доґхантерів стали два лабрадори. Один отруївся поблизу школи №84, інший — в Парку імені Івана Павла ІІ. 

«СИХІВ, підходи до школи 84 ОТРУТА, район вул. Бережанської теж ОТРУТА!!! Дві собаки в клініці! ПРОШУ МАКСИМАЛЬНОГО РЕПОСТУ!!!»  написала львів'янка Nataliya Kopeyko.

Отруту бачили й на вулиці Антонича. Від неї також постраждали чотирилапі. 

Фото: Yliana Yliana

«Антонича!!! Будьте обережні з собаками, вчора на Шуварі 3 собаки з отравленням, в лікарні відкачують!!!» — написала на своїй фейсбук-сторінці мешканка Львова Yliana Yliana. 

Шматки м'яса, фаршу та сніг, забарвлений у червоне, сихівчани помітили й на вулицях Вернадського та Чукаріна. 

«Чукаріна, 1, розкидано якісь шматки ніби фаршу червоні, збоку ще дитячий майданчик. Дуже ймовірно, що це отрута для тварин якась, бо в дворі дуже багато котів і собак», — написав мешканець Сихова Андрій Білинський. 

Поліції — не до тварин? 

Як стверджують самі сихівчани, ані правоохоронні органи, ані міська влада на їхню проблему не реагують. Все це попри те, що мешканці здогадуються, що до цього може бути причетною та ж жінка, яка вже понад 6 років труїть у районі тварин. 

Раніше це питання порушив мешканець Сихова Андрій Білинський. У серпні 2021 року на Сихові отруїли його собаку та понад 30 інших тваринок, серед яких не лише собачки, а й котики, їжаки та білки. Після інциденту чоловік одразу звернувся до начальника Сихівського РВ.

Було відомо, хто саме постійно труїть собак у Сихівському районі. Мешканці неодноразово бачили, що розкидає отруту мешканка вул. Освицької, 6, на ім'я Алла.

За фактом злочину поліція відкрила кримінальну справу, опитала свідків та вилучила у жінки отруту на експертизу. Утім, як зазначає чоловік, на цьому розслідування раптово припинилося. 

За словами сихівчанина Андрія Білинського, собака якого постраждав від рук доґхантера, поліція перестала опитувати свідків. Крім того, він каже, що сама підозрювана тепер відкрито говорить про те, що це питання вже вирішила, а отже — не нестиме відповідальності за отруєння тварин.

«Решта свідків просять, щоб їх опитали, але вже два місяці не можуть цього добитися. Так, не опитані мешканці мікрорайону та двірники, з якими Алла сварилася за те, що вони годують безпритульних тварин, можуть підтвердити, що мертві тварини були всюди (під балконами, на дитячих майданчиках). Таке розслідування є недопустимим, тим більше, що обгрунтовано підозрювана Алла не кається, а, навпаки, розповідає, що за пару гривень все порішала і нічого їй за те, що вона травить тварин, не буде», — написав чоловік на своїй сторінці  у Facebook.

Вже кілька місяців мешканці Сихова, чиї домашні улюбленці постраждали у серпні від масового отруєння тварин, вимагають, аби поліція Сихівського району продовжила слідчі дії за фактом цієї справи. Але й зараз, як кажуть сихівчани, коли питання цькування тварин у районі знову набуло розголосу, правоохоронці не поспішають діяти.

Наголосимо, що навмисне отруєння тварин закон України класифікує як жорстоке поводження з тваринами, а отже, за це передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. 

Відповідно до статті 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення, жорстоке поводження з тваринами, а саме — знущання з тварини, у тому числі безпритульних, що спричинило їхні муки, завдало їм фізичного болю, страждань, зокрема спричинило тілесні ушкодження, каліцтво чи загибель, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення тварин напризволяще, а також інші порушення правил утримання, поводження та транспортування тварин, є підставою для накладення штрафу у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо злочин доведено за статею 299 Кримінального кодексу України, то за жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, у тому числі з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганда, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій, обвинувачуваному загрожує арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

Як розпізнати ознаки отруєння та вчасно врятувати свого улюбленця?

Випадки масового отруєння собак трапляються не лише у межах одного району Львова. Тож під час прогулянок з домашніми улюбленцями власникам чотирилапих слід бути обережними будь-де.

Зазвичай симптоми бувають різними, залежно від того, якою речовиною отруївся собака. Утім ветеринари називають найпоширеніші ознаки, за якими можна припустити, що ваш улюбленець, ймовірно, став жертвою злочинних дій доґхантера.

За інформацією, оприлюдненою на сайті ЛКП «Лев», симптоми отруєння у собак розвиваються упродовж 15 хвилин – 2 годин після прогулянки. 

Серед них — слабкість спочатку задніх, а згодом і передніх кінцівок. Також у собаки може бути хитка хода або він взагалі не може підвестися.

Згодом у тварини виникають інші симптоми: час від часу у неї з'являються судоми, надмірна кількість слини, вона починає вити (вокалізація). Якщо звернутися по домогу запізно, судоми стають постійними, розвивається сплутаність свідомості, коматозний стан і навіть настає смерть.

До прикладу, однією із найнебезпечніших отрут для тварин є ліки проти туберкульозу (ізоніазид). Цього людського препарату організм собаки не сприймає, оскільки він у них не перетравлюється. Тому нерідко доґхантери використовують саме його як отруту.

У собаки, який з'їв лише одну таку таблетку, приблизно до години часу розпочинаються судоми, слинотеча. Крім того, у тварини порушується координація, вона може втратити свідомість. На те, щоб її врятувати, у господаря є всього від 30 хвилин до 3-х годин. 

У ЛКП «Лев» зазначають: при перших ознаках слабкості внаслідок отруєння тварині слід ввести вітамін В6 – піридоксин. Дозування – в середньому 50-71 мг на кілограм живої маси (1-1,4 мл\кг), бажано внутрішньовенно (вводити повільно). Якщо ж можливості ввести препарат внутрішньовенно немає, тоді слід вколоти його внутрішньом’язово.

«За потреби дозу вітаміну можна збільшити, піридоксин не є токсичним для тварини, тому передозування маловірогідне», – кажуть у ЛКП «Лев».

Друге, що слід зробити господарю тварини, – викликати у неї блювоту. Це можна зробити з допомогою кухонної солі. 

«Якщо вам важко використовувати суху сіль, можна приготувати її розчин з розрахунку: одна чайна ложка солі на пів літра теплої води. Слід залити приготований розчин за щоку собаці за допомогою спринцівки. Обсяг необхідної суміші визначте в співвідношенні 5 мл розчину на 10 кг ваги тварини. Подразнення смакових рецептів має призвести до блювоти. Якщо ж блювота була, то викликати її повторно не потрібно», – йдеться на сайті комунального підприємства. 

Крім того, лікарі кажуть, що можна дати собаці атоксил. 1-3 столових ложки препарату необхідно розвести навпіл з водою.

Та це все – лише принципи першої невідкладної допомоги. Аби врятувати життя свого домашнього улюбленця, його потрібно якнайшвидше доставити у ветеринарну клініку. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", вранці 1 січня на Яворівщині двоє чоловіків із мисливської зброї пристрелили бельгійську вівчарку односельця.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ