Про це розповів директор департаменту з питань цивільного захисту ОДА Олексій Титаренко під час брифінгу сьогодні, передає кореспондент «Вголосу».

Олексій Титаренко зазначив, що захисні споруди вводяться в дію через 12 годин після оголошення повної бойової готовності.

«На жаль, готовність захисних споруд до експлуатації сьогодні є проблемним питанням на Львівщині. Станом на сьогодні 35% захисних споруд потребують серйозної роботи. Із цих 35% на низці споруд після особистого звернення голови держадміністрації було прийняте рішення привести їх до належного стану», – сказав керівник департаменту.

Він додав, що, крім перевірки готовності захисних споруд до експлуатації, повинне також проводитись інформування людей про те, як користуватися укриттями. За словами Олексія Титаренка, під час режиму підвищеної готовності, який зараз діє на більшості території України, одним із основних завдань є якраз навчання населення порядку їхніх дій під час надзвичайних ситуацій, зокрема того, де вони будуть укриватися.

«Основний спосіб укриття населення під час надзвичайних ситуацій – це підвальні приміщення підземного простору. Водночас захисні споруди та протирадіаційні укриття раніше призначалися для тих змін працівників, які залишаються на роботі у особливий період, укриття працівників комунальних підприємств, а також лікарів та пацієнтів лікарень, які не підлягають евакуації. Однак зараз деякі з підприємств не функціонують, тому основне завдання, щоб місцева влада домовилася із власниками підприємств про те, щоб ці споруди використовувати для укриття населення, яке проживає поруч», – сказав Олексій Титаренко.

Як писав «Вголос»,  голова Львівської ОДА Олег Синютка доручив керівникам райдержадміністрацій та головам міських рад міст обласного значення до 1 лютого цього року розробити графіки проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту, а також відновлення або ремонту пожежних гідрантів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ