Що потрібно зробити, щоб захистити пам'ятки на території Шевченківського гаю, які поступово зникають одна за одною?

На це запитання відповів заступник директора пам'яткоохоронних досліджень при Міністерстві культури України Микола Гайда у прямому етері «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NTA.

Гайда наголосив, що  є засадничі речі – Музей народної архітектури і побуту повинен мати проєкт організації території. 

«Ми наполягали, щоб він був опрацьований. Ми «билися» над цим три роки. Але зіткнулися зі шаленим спротивом і з боку міської ради, і з боку музейних працівників. Невідомо з яких міркувань було трактовано, що Музей народної архітектури і побуту – це є не пам'ятка, а природний фонд. І наші наполягання щодо створення фахівцями проєкту організації території було просто проігноровано», – каже пан Микола.

За його словами, у проєкті, розробленому Інститутом екології Карпат, описано рослин і тварин музею, але не були підняті нагальні проблеми – інженерної інфраструктури, доріг, інвентаризації земель і об'єктів.  

«Коли фахівці намагаються сказати, що треба було робити не такий проєкт, то владні структури не чули і не чують цього. Тенденція банальна – розвивається територія комерційного характеру. І розвивається вона на теренах, що близькі до комунікацій, при дорозі. Поки ми комплексно не підійдемо до вирішення питання проєкту організації території, успіху не досягнемо», – вважає Гайда.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові в скансені «Шевченківський гай» вщент згоріла 200-літня автентична гуцульська ґражда - тип традиційного будинку, властивого Гуцульщині. Детальніше про це читайте у матеріалі "Вголос". 

ІА "Вголос": НОВИНИ