Такий висновок зробила команда міжнародних розслідувачів «Bellingcat», проаналізувавши свідчення російського відомства.

Команда детально вивчила всю інформацію, представлену на брифінгу кілька років тому, і продемонструвала, що основні заяви Міноборони не відповідають дійсності.

Сьогодні, 26 вересня, російське Міноборони представило нові, нібито нещодавно виявлені, дані радарів, на яких видно повітряний простір над Україною 17 липня 2014 року (в день аварії).

 

21 липня 2014 року російське відомство представило наведену нижче схему, заявивши: "Крім того, російськими засобами контролю повітряної обстановки був зафіксований набір висоти літаком українських ВПС, імовірно Су-25, в напрямку малазійського «Боїнга-777». Віддалення літака Су-25 від «Боїнга-777» склало від 3 до 5 км».

У Росії також заявили, що незабаром після початку руйнування MH17 на радарі з'явився об'єкт, який, нібито, був літаком, що перебував поблизу від MH17.

Але, через два роки, на прес-конференції сьогодні, 26 вересня, була викладена вже зовсім інша версія подій. Тепер, Міноборони не згадувало Су-25. За їхніми словами, біля MH17 не було взагалі ніяких літаків та інших об'єктів. Таким чином, саме Міноборони Росії спростувало свої свідчення 21 липня 2014 року.

«Bellingcat» зазначає, що на сьогоднішній прес-конференції також була представлена траєкторія польоту MH17 перед катастрофою, яка також не відповідає заявам російського Міноборони 21 липня 2014 року, що MH17 нібито відхилився від курсу незадовго до катастрофи.

«Тепер уже цілком ясно, що 21 липня 2014 року, всього через кілька днів після загибелі 298 осіб у небі над Україною, Міністерство оборони Російської Федерації представив світовій громадськості явно сфабриковані свідчення і заяви. Про це говорять навіть нові дані, представлені самим Міноборони РФ», - додали в «Bellingcat».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ