Одну з найкращих установ дитячої медицини в усій Україні цьогоріч сколихнула низка скандалів. Львівський ОХМАТДИТ упродовж року стикнувся з затримкою зарплат, звільненням персоналу та судовими тяганинами. Водночас, директорка лікарні не захотіла коментувати цю ситуацію для ЗМІ, а напередодні запланованого звіту на сесії Львівської обласної ради написала заяву на лікарняний.

Також сьогодні, напередодні сесії облради, що відбудеться завтра, працівники лікарні звернулись з відкритим листом до депутатів, де закликають звільнити з посади директорку ОХМАТДИТу.

Зауважимо, що львівський ОХМАТДИТ є комунальним неприбутковим підприємством Львівської обласної ради та фінансується, зокрема, коштом обласного бюджету, тож звіт є не добровільною декларацією, а радше посадовим обов’язком. 

Додамо також, що вже не вперше директорка лікарні Леся Бурда зникає в розпал складної ситуації для установи, яку вона очолює. Зокрема, як повідомили редакції працівники лікарні, цієї осені частина працівників не отримала зарплати за кілька місяців, а через брак коштів над ОХМАТДИТом нависла загроза припинення повноцінної роботи. Тоді ж директора лікарні написала заяву на відпустку та залишила робоче місце. Детальніше про це в матеріалі “Вголосу”.

Упродовж цього часу в лікарні триває аудит, який проводить управління спільного майна Львівської обласної ради, адже у громадськості, якій не байдуже майбутнє провідної дитячої лікарні заходу України, виникло чимало питань стосовно ефективності використання коштів. Аби цілком зрозуміти, що відбувається в ОХМАТДИТі, розберемо ситуацію детальніше. І сфокусуємось власне на людині, яка несе відповідальність за стан справ провідної дитячої шпитальні відповідно до своїх посадових обов’язків. 

 

Хірург від Бога

Саме так чимало вдячних батьків характеризує пані Лесю Бурду, яка очолює ОХМАТДИТ з вересня 2019 року, спочатку як в.о. Кандидат медичних наук з загальним стажем роботи понад 38 років, вона отримала визнання серед колег, громадськості та пацієнтів, працюючи з 2003 року в ОХМАТДИТі заступницею головного лікаря з хірургічної роботи. 

Леся Бурда. Фото: офіційний сайт ОХМАТДИТу

У січні 2020-го її кандидатуру на посаду рекомендувала затвердити конкурсна комісія ЛОР, і 12 березня 2020 року абсолютна більшість депутатів облради попереднього скликання проголосували за її призначення як директора. 

Варто акцентувати на принциповій різниці цих двох позицій, адже посада директора вимагає перш за все адміністративних та управлінських навичок, а також сильних лідерських якостей та чіткої взаємодії в колективі. Ми не можемо стверджувати наявність чи відсутність у Лесі Бурди цих якостей і від  імені редакції висловлюємо повагу її таланту як медика та дякуємо за  врятовані життя. В цій ситуації замість емоцій краще використати факти, трактувати які кожен може на власний розсуд. 

 

Тендерні проблеми, або “Народний рух за перебудову ОХМАТДИТу”

Крім низки адміністративних та організаційних обов’язків, в українських реаліях директорів лікарень вимушені залучати і в судові процеси. Це ж сталось і в ОХМАТДИТі – через тендер, проведений ще у 2018 році.

Тоді тендер на ремонтно-реставраційні роботи лікарні ОХМАТДИТ, яка перебуває у підпорядкуванні Львівської обласної ради, виграло ТзОВ “Львівська теплоенергетична компанія”, вказавши вартість послуг – 33 млн 125,5 тис. грн. Серед засновників компанії є й Богдан Гагалюк, депутат Львівської обласної ради трьох скликань від партії “Народний Рух”. З 2015-го та до кінця 2020 року був заступником голови обласної ради. За час його перебування на цій посаді компанія, яку зараз очолює Богдан Монастирський (голова осередку Народного Руху в Бориславі), виграла чимало тендерів, які проводили підпорядковані обласній раді установи, з-поміж них – й ОХМАТДИТ.

Та згодом виявилось, що до якості проведених робіт є низка питань, а вже в листопаді 2020 року Нацполіція та прокуратура вручили керівнику фірми підозру про заволодіння бюджетними коштами у сумі 6,6 млн грн. 

Детальніше про історію “реставраційних робіт” в ОХМАТДИТі читайте в матеріалі “Вголос”.

За даними джерел редакції, працівники лікарні підозрюють директорку у тендерній змові з компанією РУХівців, адже, попри затримку заробітної плати персоналу в кілька місяців, кошти на рахунок ТзОВ "Львівська теплоенергетична компанія», того самого, яке підозрюють у зловживаннях бюджетними грошима, таки надійшли. Власне, надійшли з рахунків ОХМАТДИТу. Втім, сама директорка це заперечує.

Додамо, що редакція “Вголосу” зверталася по коментар до Лесі Бурди. Крім того, директорку ОХМАТДИТу запрошували пояснити свою позицію в прямому етері “Народного Толк-шоу” на телеканалі NTA, а також на засіданні громадської ради при ЛОДА. Однак в усіх вказаних випадках на контакт вона не вийшла.

Відтак зауважимо, що редакція “Вголосу” відкрита до позицій різних сторін і готова опублікувати бачення ситуації директоркою ОХМАТДИТу одразу ж, як вона буде готова її надати. 

 

Кадрова криза та премії самій собі

Це ще один виклик, з яким стикнулась лікарня. Зауважимо, “Вголос” вже писав про те, що, за словами працівників лікарні, попри потребу в оптимізації штату та проблеми з виплатою зарплати (зрештою, як і з її розміром), директорка лікарні брала за незрозумілими критеріями на роботу нових працівників. Аби оперувати цифрами, а не словами, редакція звернулась в лікарню з офіційним запитом, згідно з чинним законодавством, з конкретним переліком питань.

  1.  Станом на 2021-й рік яку суму становить зарплатний фонд лікарні?
  2. Якими є джерела фінансування діяльності лікарні (трансфери НСЗУ, дотації з боку органів місцевого самоврядування, зокрема Львівської обласної ради, а також доходи від операційної діяльності).
  3. Яку суму коштів лікарня отримує з вищевказаних джерел?
  4. Станом на початок та кінець 2021 року якою є кількість штатних працівників лікарні (лікарі, середній та молодший медичний персонал, технічний персонал)?  
  5. Яку заробітну плату отримав головний лікар (ставка + премії та інші надбавки, а також пенсія) упродовж 11 місяців 2021 року.
  6. Якою є середня місячна зарплатня працівників лікарні (лікарі, середній та молодший медичний персонал, технічний персонал)?

Редакція отримала відповідь на запит, тож ми її публікуємо. 

З цієї інформації можна зробити такі висновки. 

Попри те, що зараз питання виплати заробітної плати вже закрите, за рік кількість молодшого, середнього та господарсько-обслуговуючого персоналу в лікарні скоротилася. Цифра середньої заробітної плати працівників лікарні також наведена доволі чітко. В середньому лікарі отримують 8994 грн, від 6716 до 6900 – молодший та середній персонал, і трохи більше ніж 6,5 тис. – господарський персонал. 

Середня зарплата самої директорки упродовж цього року становила 41 тисячу гривень в місяць, з врахуванням премій та надбавок. На умовах анонімності з редакцією поділились інформацією колеги з інших ЗМІ, за даними яких лише за вересень 2021 року, коли почались проблеми з виплатою зарплати та була в розпалі судова тяганина з підрядником, Леся Бурда отримала 94 523 грн. Та правильніше буде сказати, що, великою мірою, нарахувала їх вона сама собі.

Безумовно, людина, яка несе відповідальність за таку лікарню, як ОХМАТДИТ, має отримувати гідну винагороду. Втім, як і працівники самої лікарні. Та відомо наступне. 

В умовах контракту, за яким Леся Бурда очолює лікарню, не прописана чітка сума заробітної плати. Її нарахування здійснюється відповідно до наказу Мінсоцполітики та МОЗ № 308/519.

Відповідно до процедури, всі надбавки та премії директорка лікарні мала б погоджувати з Львівською обласною радою, зокрема з управлінням майна спільної власності ЛОР, а також з департаментом охорони здоров’я Львівської ОДА. Та, наскільки відомо редакції, жодного разу Леся Бурда за такими погодженнями не зверталась і призначала собі зарплатню своїм же одноосібним рішенням. 

Крім того, як звернули увагу працівники лікарні, жінка отримує так звану “гірську пенсію”, передбачену для мешканців гірських районів. Надбавка до пенсії сягає 30%, та не зовсім зрозуміло, за яким критерієм її отримує Леся Бурда. Як відомо редакції, директорка ОХМАТДИТу постійно проживає в одному з сіл неподалік Львова, яке гірським не визнане.

Проте у лікарні залишилася команда, яка реагувала на екстремальні умови і знайшла спосіб виплатити людям зарплату й сплатити комунальні рахунки. За два місяці відпустки директорки лікарня взаємодіяла з аудиторами з управління майном комунальної власності ЛОР, виплатила персоналу зарплату і сплатила більшу частину боргу перед кредиторами. Виконувач обов’язків директора зміг налагодити роботу усіх підрозділів для вирішення термінових завдань. Проте станом на сьогодні лікарня все ще має заборгованість, на погашення якої потрібні кошти.

 

Проблема з комунікацією 

Зрештою все дійшло до того, що сьогодні, 20 грудня, працівники ОХМАТДИТу почали збір підписів з проханням до голови Львівської облради та обласних депутатів висловити недовіру Лесі Бурді й звільнити її з посади директорки ОХМАТДИТу. Ще в листопаді через критичну ситуацію в лікарні Григорій Козловський, депутат Львівської обласної ради від ЄС, ініціював внесення звіту директорки ОХМАТДИТу до порядку денного сесії ЛОР. 

Та очевидно, що завтра Леся Бурда, яка взяла раптовий лікарняний, навряд чи зачитає цей звіт. Поміж тим, у відповіді на запит редакції містились також такі цікаві цифри. 

Станом на 1 грудня ОХМАТДИТ отримав 6 млн грн гуманітарної допомоги, зокрема й від спонсорів та меценатів. Окремо у відповіді на запит вказано й 1 млн 750 тис грн, які передав лікарні на закупівлю ШВЛ неназваний депутат обласної ради. Зрештою, “Вголос” неодноразово писав про меценатську допомогу львівському ОХМАТДИТу. 

Так, лише за останні пів року тут відкрили кілька нових іменних палат, профінансованих коштом благодійників. Серед яких – підприємці Григорій Козловський та Олександр Свіщов, а також голова Львівської ОДА Максим Козицький. Будівельна компанія Avalon власним коштом розпочала ремонт одного з відділень лікарні. А за гроші фундації «Інститут відкритого суспільства» в ОХМАТДИТі облаштували так звану "кризову кімнату" для маленьких пацієнтів. 

Проте, за словами самих меценатів, комунікації між ними та директоркою фактично немає, адже Леся Бурда не часто виходить на зв’язок. 

 

Втеча від звіту

Позаяк звітувати директорка ОХМАТДИТу завтра не буде, не зрозуміло, що ж тоді розглядатимуть обласні депутати. За словами депутатки Львівської обласної ради Тетяни Бей, до якої звернулась по коментар редакція “Вголосу”, чимало депутатів готові до рішучих дій, зокрема й голосувати за відставку Лесі Бурди, попри її відсутність. 

Вона написала заяву про лікарняний напередодні звіту, це всім очевидно. Якби ситуація в лікарні була нормальною, то ніхто б не ховався за відпустками, лікарняними та іншими формальними причинами. Його затягують. Було б все добре – вже б давно прозвітували”, – говорить вона.

Водночас, за словами Тетяни Бей, якщо ситуацію не вирішать найближчим часом, значна частина колективу готова до звільнення. Адже попри те, що тимчасово питання з зарплатами вдалось вирішити, лікарня й далі має чималі борги, які доведеться сплачувати з обласного бюджету. 

 

Очевидно, розрубати цей гордіїв вузол проблем та питань допоможе лише одне – публічний звіт Лесі Бурди та її відповідь на всі запитання представників громадськості. 

ІА "Вголос": НОВИНИ