Три випадки захворювання на лептоспіроз зареєстровано у Стрийському районі на Львівщині.

Про це повідомляє Головне управління держпродспоживслужби у Львівській області. 

Так, одного хворого у стані середньої важкості зі скаргами на загальну слабкість, підвищену температуру тіла, в’ялість, біль у м’язах був госпіталізований у реанімаційне відділення КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня». 

З'ясувалося, що він напередодні покупався у місцевому ставку.

Двоє інших хворих після появи тривожних симптомів не відразу звернулися за медичною допомогою, а понад тиждень лікувалися самотужки.

В одного з них упав тиск, практично було відсутнє сечовиділення, висока температура, біль у м’язах, інтоксикація.  У важкому стані хворих госпіталізували в реанімаційне відділення КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня».

Всього ж цього року в області зареєстровані  сім  випадків захворювання лептоспірозом, з них  три - серед мешканців м.Львова.

Лікарі зазначають, що останнім часом на Львівщині не проводиться дератизація. Отже, чисельність щурів зростає.

Минулого року в області зафіксували 11 випадків захворювання на лептоспіроз, з них один летальний. Причиною смерті хворого було пізнє звернення за медичною допомогою (на 12 день від початку захворювання).

Основний шлях інфікування – контактно-побутовий – 6 (54,5%), водний (купання, риболовля) – 4 (36,4 %),  харчовий (вживання їжі, забрудненої випорожненнями гризунів) – 1 (9,1%). Ймовірним джерелом інфекції у всіх випадках були мишовидні гризуни та щурі. Усі випадки захворювання підтверджені лабораторно. Захворювання від домашніх сільськогосподарських тварин не реєструвалися.

Довідково

Лептоспіроз - інфекційне захворювання, яке вражає людей і тварин. Бактерія Leptospira, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин  (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), сільськогосподарські тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози, коні), домашні тварини (собаки), а також промислові тварини-хутрові звірі, яких утримують в клітках (лисиці, песці, нутрі та ін.). Здорові тварини заражаються лептоспірозом через воду, корми, підстилку, ґрунт, на пасовищах. Від людини до людини захворювання не передається. Гризуни, які є основним природним резервуаром інфекції, виділяють збудника у довкілля з сечею, заражаючи при цьому домашніх сільськогосподарських тварин. Після перенесеного захворювання тварини теж виділяють збудника у довкілля. Худоба інфікується в місцях водопою та  при випасі на перезволожених угіддях. Інфікування хутрових звірів, яких утримують в звірофермах, собак здійснюється при їх відгодівлі сирим м’ясом інфікованих тварин.

Збудник лептоспірозу у відкритих водоймищах може виживати до  місяця, у вологому ґрунті – від трьох до дев’яти місяців, на зволожених харчових продуктах – від кількох годин до 30 днів, добре переносить заморожування. Лептоспіри дуже чутливі до висушування, миттєво  гинуть при кип’ятінні, у кислому середовищі, під дією прямих сонячних променів, а також звичайних концентрацій розчинів дезінфікуючих засобів.

Людина інфікується збудником лептоспірозу в основному водним шляхом при споживанні води з невідомих джерел, купанні в заражених водоймах, риболовлі, особливо у стоячих мілководних водоймищах, де багато рослинності, під час сінокосу та заготівлі торфу на заболочених луках.  Інфікування контактно-побутовим шляхом здійснюється  під час догляду за хворими та інфікованими тваринами, їх забої, під час прибирання у підвалах або перебування в укриттях (підвалах) на період повітряної тривоги. Харчовий шлях -  при споживанні  забруднених лептоспірами харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах.

В організм людини лептоспіри потрапляють через тріщини, порізи або рани на шкірі, особливо ніг, а також через слизові оболонки (очі, ніс, рот). У шлунку людини збудник швидко гине через сильно кислу реакцію шлункового соку. Тому інфікування при вживанні забрудненої води або їжі здійснюється через дрібні пошкодження слизової оболонки ротоглотки.

Існує професійний ризик захворювання лептоспірозом у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств, звіроферм, мисливців, рибалок, заготівельників лісу, меліораторів, шахтарів, робітників каналізаційних очисних споруд.

Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після інфікування. Лептоспіроз інколи складно діагностувати, адже захворювання  може викликати широкий спектр симптомів, деякі з яких можна помилково прийняти за ознаки інших захворювань, зокрема, грип чи COVID-19. Інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Серед симптомів лептоспірозу: висока температура, головний біль, озноб, біль у м’язах, нудота, блювота та діарея, пожовтіння шкіри та жовтушність склер, висипання на шкірі, крововиливи в сітківку ока, зменшення кількості сечі, кашель. Характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах, попереку. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, а й триматися на ногах.


Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, легенів, серцево-судинної та нервової систем, менінгіту (запалення оболонки головного та спинного мозку), печінкової недостатності, геморагічного синдрому та навіть смерті. Тому дуже важлива своєчасна госпіталізація і лікування хворого на лептоспіроз.

Читайте також у «Вголосі»: у Львові на площі Ринок стоїть бронетехніка окупантів.  

 

ІА "Вголос": НОВИНИ