Екологічно та безпечно. Адміністрація ринку «Шувар» вирішила встановити сонячні панелі, щоб споживати менше загальної електроенергії та частково стати енергонезалежними. Їхня потужність - 150 кіловат, що частково покриває потреби роботи ринку.

«У 2014 році ми встановили першу електростанцію потужністю 10 кіловат і вона нам вже згенерувала 70 тисяч кіловат. І тому ми продовжили встановлювати сонячні панелі і станції. Встановили зараз потужністю 150 кіловат і термін її окупності приблизно три - три з половиною роки. Також ми б хотіли в такий непростий час внести якусь частинку в світі, щоб зменшити викупні паливо і також отримати альтернативні джерела енергії», - розповідає головний енергетик ринку «Шувар»  Ігор Миколик.

В області таким інноваціям на підприємствах раді, адже завдяки цьому більше коштів зможуть залишатись в регіоні, а відтак - він більше розвиватиметься. На сьогодні в області є понад 1200 об'єктів, що виробляють екологічну електроенергію

 

«Все-таки малий та середній бізнес сьогодні знаходять правильне рішення і знаходять нові шляхи, які впливають на енергонезалежність й свого бізнесу і регіону. Та й в цілому для нашої держави, У нас в регіоні існує вже багаторічна програм енергоефективності та енергозбереження і  в даному випадку вона існує зараз з 21 по 27 рік», – пояснює начальник управління енергоефективності департаменту паливно-енергетичного комплексу енергоефективності ЖКГ Львівської ОВА Микола Вознюк.

На цьому ринок «Шувар» поки зупинятись не збирається, а планує й надалі співпрацювати з компанією «Правильне електроживлення», що займається відновлювальною енергетикою. Тут впевнені, що за цим -  майбутнє, адже за кордоном комерційні приміщення уже проектують з сонячними панелями.

 

«Замістити повністю - це складне питання і теоретично це можливо, але практично це майже нереально. Тобто припустимо, що по даному лічильнику тут споживання 200 тисяч кіловат. Ми можемо замістити частину, але чи повністю замістити, бо є велике споживання так само і вночі, але тоді треба ставити акумулятори і їх велику кількість. А ця технологія є ще достатньо дорога і окупність станції буде набагато довшою», – зазначає інженер компанії «Правильне електроживлення» Володимир Степчук.

Завдяки таким сонячним панелям та відновлювальній енергетиці ринок «Шувар» тепер зможе економити близько 900 тисяч гривень, які витрачали на електроенергію.

Довідково: «Шувар» – найбільший гуртовий ринок сільськогосподарської продукції у Львові та Західній Україні. Розташований у Сихівському районі Львова. Загальна площа ринку понад 20 га. Входить до Світової організації оптових ринків, є найбільшим у регіоні майданчиком з продажу молочних виробів, фруктів-овочів, м’яса, риби, квітів, у середньому протягом року на територію ринку заїжджає 1,3 млн. автомобілів.

Окрім того, ми відшукали авторів унікальної інсталяції: як виявилось, це Львівська компанія, котра вже тривалий час є лідером на цьому ринку, та безумовно виграла такий важкий тендер. Поділимось також з нашими читачами: йдеться про компанію Правильне електроживлення. 

З'явилось також відео монтажу конструкцій на ринку «Шувар»:

Читайте у нас ще й про таке:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ